Justitie wil 'Most Wanted'-lijst

Icoon JustitieAls het aan justitie ligt komt er zo snel mogelijk een openbare lijst met daarop alle persoonsgegevens van ontsnapte criminelen en verdachten van zware misdrijven. Hoofdofficier van justitie Diederik Greive, van het Openbaar Ministerie in Middelburg, zou graag zien dat ook in Nederland een 'Most Wanted'-lijst komt, zoals veel andere landen ook hebben. Dit maakte het Algemeen Dagblad woensdag bekend.

"Nederland is te terughoudend met de opsporingsberichtgevingen. De privacy heeft altijd zwaarder gewogen, maar het wordt tijd voor verandering. Je merkt om je heen dat mensen eerder bereid zijn een bepaalde privacy op te geven", zegt Greive in het interview met het AD. "De maatschappij geeft een duidelijk signaal dat we een dergelijk middel moeten inzetten als we er erger mee kunnen voorkomen. Deze lijst zou een prima bijdrage moeten kunnen leveren aan de opsporing van deze criminelen."

Het college van procureurs-generaal, de leiding van het OM, komt met een nieuwe Aanwijzing Opsporingsberichtgeving, waarin de juridische spelregels staan. De huidige aanwijzing stamt uit 2004 en is nog in werking tot 15 december volgend jaar. Die 'Aanwijzing' stamt nog uit de sfeer van de jaren negentig. Alle ontwikkelingen op internetgebied zijn er nog altijd niet in verwerkt. De snelheid en dynamiek zijn dan straks veel groter.

Onlangs pleitte de PVV van Geert Wilders ook nog voor een 'digitale schandpaal' voor criminelen.