Vrouw de ruimte in gestuurd door radiozender

Ons land staat aan de vooravond van de lancering van de eerste Nederlandse vrouw in de ruimte. De 23-jarige Betty Veenman uit Naarden is de gelukkige die de dankbare taak op zich mag nemen. Ze is namelijk de winnaar van de ruimtereis van radiozender Q-Music.

Na Wubbo Ockels en André Kuipers is ze dus de derde Nederlandse ruimtereiziger. Betty ontving de boardingpass vandaag uit handen van radio deejay Jeroen van Inkel op Q-Music.

Enkele weken geleden begon de zoektocht naar de derde Nederlander in de ruimte, met meer dan tienduizend aanmeldingen. Samen met vijf andere deelnemers werd Betty zaterdag geselecteerd als finalist. Dat ze de uiteindelijke winnaar is geworden is voor Betty "onvoorstelbaar" en "super".

De unieke reis zal anderhalf uur in beslag nemen. Space Adventures, de Amerikaanse onderneming die wereldmarktleider is in het aanbieden van ruimtereizen, zal de organisatie van de ruimtereis op zich nemen. Het bedrijf organiseerde ook de eerste commerciële vluchten naar het ruimtestation ISS.

Betty zal nog wel even geduld moeten hebben voor ze wordt afgeschoten. Haar ruimtereis staat namelijk pas voor 2009 of 2010 op de agenda.

Met dank aan cw2cu voor de submit.