Geweld tegen betogers in Myanmar

Icoon BuitenlandsHet regime in Myanmar heeft vanochtend militairen en de oproerpolitie naar verscheidene plaatsen in de grootste stad van het land gestuurd om te voorkomen dat er nieuwe demonstraties komen. Volgens ooggetuigen gingen de ordehandhavers naar verscheidene kloosters en pagodes in de stad.

Troepen verzamelden zich bij de Shwedagon pagode waar boeddhistische monniken de afgelopen acht dagen hun protestmarsen begonnen. Ook zijn er agenten en militairen naar de Sule pagode gedirigeerd bij het stadhuis. De heiligdommen zijn niet gesloten maar iedereen wordt wel gefouilleerd voordat men naar binnen mag.

Kloosters worden ook in de gaten gehouden in een poging het monniken onmogelijk te maken zich te verzamelen voor nieuwe betogingen. De bekendste komediant van het land, Zaganar, die de monniken openlijk steunde, is door de machthebbers gearresteerd.

In de loop van de ochtend heeft de oproerpolitie in Yangon met de wapenstok betogers geslagen die agenten bij de Shwedagon-pagode probeerden te passeren. Dat meldden ooggetuigen. Leger en politie hadden het nationale symbool van Myanmar eerder hermetisch afgesloten.

De honderden demonstranten, vooral studenten en monniken, zeiden vastbesloten te zijn door te gaan met de protesten die al ruim een week duren.