Brit: Martelingen in Guantánamo

Icoon TerrorismeEen Britse terreurverdachte die vastzit op de Amerikaanse marinebasis Guantánamo in Cuba stelt dat hij in het detentiecentrum is gemarteld en seksueel misbruikt. De beschuldigingen staan in een dossier.

De 37-jarige terreurverdachte Omar Deghayes heeft dit dossier gedicteerd aan zijn advocaat die hem in Cuba bezocht.

De Britse krant The Guardian citeerde vandaag uit het dossier, dat gisteren door de de familie van Deghayes is vrijgegeven. Eerder deze week vroeg Londen de Verenigde Staten Deghayes en vier andere moslims over te dragen. De vijf moslims leefden voor hun arrestatie en detentie in Groot-Brittannië maar hebben niet de Britse nationaliteit.

Deghayes werd in Pakistan als terreurverdachte opgepakt, kort na de Amerikaanse invasie in Afghanistan. Volgens zijn familie was Deghayes echter niet bij terreuractiviteiten betrokken. Hij zou alleen uit zakelijke overwegingen in Pakistan zitten.

In het dossier beweert de terreurverdachte dat hij heeft gezien dat Amerikaanse bewakers in Guantánamo Bay mensen ombrachten. Ook zou hij er getuige van zijn geweest dat bewakers een koran door een toilet spoelden.

Zelf zou Deghayes in het detentiekamp herhaaldelijk zijn geslagen en zouden Amerikanen zijn gezicht hebben besmeurd met menselijke uitwerpselen.