Rechter: Illegaal wel terecht opgepakt

Icoon JustitieDe Raad van State heeft bepaald dat het arresteren van een illegale West-Afrikaan tijdens een grootschalige politie-inval in Amsterdam wel degelijk rechtmatig was. De illegale man blijft daarom vastzitten in afwachting van zijn uitzetting.

De Raad van State vernietigt daarmee een uitspraak van de Amsterdamse rechtbank. Die was van mening dat de man en nog 22 andere opgepakte illegalen weer op vrije voeten moesten komen. De opgepakte mannen behoren tot een club van 111 West-Afrikanen die begin juni werden aangehouden tijdens een inval in een café in Amsterdam Zuid-Oost. Van de verdachten waren er 75 illegaal in Nederland.

De politie vermoedt dat de West-Afrikanen betrokken zijn bij onder meer internetfraude. De illegalen werden opgepakt in het kader van de Vreemdelingenwet. De rechter oordeelde begin juni dat de politie over een redelijk vermoeden moest beschikken dat de verdachten geen geldige verblijfsdocumenten hadden. Na de uitspraak ging staatssecretaris Nehabat Albayrak van Vreemdelingenzaken meteen in beroep bij de Raad van State.

Later deze week volgen andere uitspraken in het hoge beroep van de andere illegalen. Naar verwachting zal de Raad hierbij ook oordelen dat de politie terecht vermoedde dat de verdachten geen geldige verblijfsdocumenten hadden.