VN willen Hariri-tribunaal in Nederland

Icoon JustitieDe hoogste baas van de Verenigde Naties, Ban Ki-moon, heeft Nederland gevraagd om plaats te bieden aan een speciaal tribunaal dat verdachten moet berechten van de moord op de Libanese ex-premier Rafik al-Hariri. Volgens een woordvoerster van de VN-secretaris-generaal hebben de VN een brief gestuurd aan premier Jan Peter Balkenende met de vraag of hij een speciaal tribunaal op Nederlandse grond wil toestaan.

De brief volgde op een telefoongesprek met de minister-president. Volgens zijn woordvoerder heeft Balkenende aangegeven "welwillend" en op een constructieve manier met het verzoek om te gaan, maar heeft hij nog niet beslissend gereageerd. Zo wil Nederland eerst met de VN overleggen over de invulling van randvoorwaarden en praktische afspraken maken over de vestiging van een speciaal tribunaal.

Hariri werd in februari 2005 gedood bij een bloedige bomaanslag in Beiroet. Volgens interim-onderzoek van de VN waren hoge Syrische functionarissen bij de aanslag betrokken. Dat onkent de regering in Damascus. Syrië bezette Libanon gedeeltelijk tot april 2005. Na de moord op Hariri volgden massale protesten die leidden tot de terugtrekking van de Syrische troepen. De Veiligheidsraad besloot kortgeleden tot de oprichting van een tribunaal dat de moord moet onderzoeken.