Nationaal Historisch Museum naar Arnhem

Icoon KunstMinister Ronald Plasterk van Cultuur heeft het Nationaal Historisch Museum toegewezen aan Arnhem. De twee andere kanshebbers, Amsterdam en Den Haag, hadden het nakijken. Plasterk kiest voor Arnhem "om zo veel mogelijk jongeren en mensen die niet zo veel naar het museum gaan" te trekken. De minister wil met het Nationaal Historisch Museum een andere doelgroep bereiken dan de vaste museumbezoeker.

De kracht van Amsterdam, het grote aanbod van museums, heeft zich dus tegen de stad gekeerd. De PvdA-minister zegt dat hij zich kan voorstellen dat Den Haag teleurgesteld is. Eerder leek het erop dat deze stad de vestigingsplaats zou worden.

Tot en met 2011 trekt het ministerie van Onderwijs 22 miljoen euro uit voor het geschiedenismuseum. Daarna is jaarlijks 12 miljoen euro beschikbaar. Plasterk stelt binnenkort een kwartiermaker aan die de plannen van voor het museum gaat uitwerken. De onderwijsminister benadrukt dat het Nationaal Historisch Museum een rijksmuseum wordt. Dat betekent dat het Rijk bepaalt hoe het museum er van binnen en buiten uit komt te zien.

Burgemeester Pauline Krikke van Arnhem is erg blij met de keuze van minister Ronald Plasterk om het Nationaal Historisch Museum aan haar stad te gunnen. "Ze heeft zojuist een telefoontje gehad van de minister en we zijn ervan overtuigd dat het een fantastisch museum wordt", aldus een woordvoerder van de gemeente vrijdag in een eerste reactie.

Plasterk wil museum in Arnhem.