Luchtmachtorkest schrapt kruisigingsscène

De Kapel Koninklijke Luchtmacht heeft een scène uit de komende theatershow 'The Beatles in Concert' geschrapt. Het betrof een kruisigingsscène in een arrangement dat het nummer Lady Madonna van The Beatles verbond met Like a Prayer van Madonna. De scène zou verwijzen naar de omstreden kruisigingsact die popster Madonna vorig jaar opvoerde in haar Confessions Tour.

Een verslaggever van de website KatholiekNederland.nl bezocht een paar try-outs en maakte melding van de act. Volgens een woordvoerder van het ministerie van Defensie heeft de directeur van het orkest maandag besloten de passage te schrappen na een aantal reacties, onder meer van Katholiek Nederland. ''Het is geenszins de bedoeling om te provoceren. De scène paste in de show maar is niet noodzakelijk'', aldus de woordvoerder.

Toevallig stelde de afgelopen dag de SGP Kamervragen over de kruisigingsscène. De SGP stelde dat de scène ongewenst en ongepast was voor het luchtmachtorkest, omdat het juist moet zorgen voor sterkere banden tussen de krijgsmacht en de samenleving. SGP-Tweede Kamerlid Cees van der Staaij is blij dat de scène niet te zien zal zijn. ''Kennelijk heeft men zelf ingezien dat dit kwetsend en provocerend is.'' Hij handhaaft zijn vragen en is benieuwd naar de argumentatie van de ministers. Hij wil weten of deze act valt onder smalende godslastering en of er strafrechtelijke consequenties aan te verbinden waren. Eerder probeerde de SGP dat overigens al - tevergeefs - bij de act van Madonna zelf.

Directeur Arnold Westen van de Kapel Koninklijke Luchtmacht zegt dat de Kamervragen van de SGP geen rol hebben gespeeld bij het cancelen van de act. Volgens Westen was hij ook helemaal niet bekend met die vragen.

De theatershow gaat zondag in première. Vier zangeressen (Joke Bruijs, Erica Yong, Talita Angwarmasse en Laurie Reijs) brengen daarin liedjes ten gehore van de voormalige Britse groep. Het orkest van de luchtmacht is een professioneel orkest met 52 musici. Zie verder BeatlesInConcert.nl.

Met dank aan calvobbes voor de submit.