Schaatsen: Sven Kramer wint EK allround

Icoon Schaatsen Sven Kramer heeft vanmiddag voor het eerst in zijn carrière het Europees kampioenschap allround gewonnen. Op de afsluitende 10 kilometer zette de Friese schaatser een wereldrecord op buitenijs neer. Hiermee bleef hij in het algemeen klassement de Italiaan Enrico Fabris, de winnaar van vorig jaar, voor.

Bij de mannen was er meer Nederlands succes. Carl Verheijen pakte de bronzen medaille met een tweede plaats op de slotafstand. Mark Tuitert en Wouter Olde Heuvel werden respectievelijk achtste en tiende.

Bij de vrouwen werd het kampioenschap gewonnen door de Tsjechische Martina Sablikova. Zij versloeg - eveneens met een wereldrecord op buitenijs voor de 5 kilometer - verrassend Ireen Wüst, die niet verder kwam dan een zilveren plak. Het was voor het eerst sinds 2000 dat een niet-Duitse met de titel naar huis mocht. Renate Groenewold pakte brons voor Nederland, Marja Vis werd zesde en Paulien van Deutekom eindigde op de zevende plaats.

Zie voor meer sportnieuws FOK!sport, waar je ook verslagen van de slotwedstrijden bij de mannen en bij de vrouwen vindt.