Sexy 'kerkfoto's' P-Magazine 'kwetsend'

Icoon ShowbizzHet Belgische blad P-Magazine, een soort Panorama, heeft tot treurnis van het aartsbisdom Mechelen-Brussel een lingerie-reportage gemaakt in een kapel. Voor het blad poseerde Miss België 2004 Ellen Petri (24) in luchtige kledij in bijvoorbeeld een biechtstoel of poserend met een priester tussen de benen.

De makers zeggen dat de reportage als bijbedoeling heeft het celibaat bij priesters bespreekbaar te maken. ''We sturen enkele exemplaren naar Rome om de paus te overtuigen. Want volgens een recent onderzoek wil 80 procent van de Vlaamse priesters het celibaat weg. En een ruime meerderheid wil vrouwelijke priesters. Enkel Rome ligt dwars'', aldus P-Magazine.

Een woordvoerder van aartsbisschop Godfried Danneels is niet blij met de reportage. ''Wij verkiezen een andere manier om tot een debat te komen. Want precies door zo'n acties wordt de dialoog vaak geblokkeerd. Waarom moet er overigens altijd met de kerk worden gespot?'' Het bisdom zal geen aangifte doen, omdat de foto's zijn geschoten in een ontwijde privé-kapel die ook gebruikt wordt als expositieruimte. Toch vindt de woordvoerder dat het blad de kerk belachelijk maakt: ''Als de lezer een biechtstoel, glasramen en een kruis ziet, gaat hij automatisch de link leggen met de kerk. De man of vrouw die de foto's onder ogen krijgt, kan niet zien dat die kapel een ontwijde privé-kapel is.''

'Enkel met christenen'
Een woordvoerder van de ultrakatholieke vzw België en Christenheid is feller in zijn reactie: ''Ik ben er van overtuigd dat dit enkel met christenen kan. Die mannenboekjes zouden hetzelfde eens moeten proberen in een synagoge of een moskee. Ze zouden iets meemaken. En terecht.'' Volgens de woordvoerder reageert het aartsbisdom zoals altijd te laks. ''Als er gespot wordt met godsdienst, is het altijd met de katholieke kerk. Gewoon omdat ze weten dat er toch nooit een échte reactie komt.''

Model Ellen Petri vindt dat met de ophef het doel is bereikt: ''mensen over bepaalde thema's laten praten. Want onze samenleving wordt steeds ruimdenkender. Alleen als het over het geloof gaat, kan precies hoe langer hoe minder.'' Bovendien zijn de foto's volgens haar allesbehalve expliciet.



Videoreportage van de fotoshoot

Met dank aan Joost-mag-het-weten voor de submit.