Nieuwe EU-landen moeite met eurocriteria

Icoon Economie De Centraal-Europese EU-lidstaten die in 2004 toegetreden zijn hebben moeite met de criteria voor de euro. De Europese Centrale Bank en de Europese Commissie vinden dat de landen meer moeten doen om aan de criteria te voldoen. Alleen Slovenië kan tot de eurozone toetreden op 1 januari 2007. Dat blijkt uit een voortgangsrapport van de ECB en de Commissie.

Om toe te treden tot de eurozone moeten landen lage inflatie, lage staatsschuld en lage rente hebben. Ook moet de koers van de munteenheid twee jaar stabiel zijn geweest. Estland en Litouwen, die eigenlijk ook hun eurotoetreding op 1 januari gepland hadden, hebben de benodigde criteria niet gehaald. Litouwen had een inflatie dat slechts 0,1 procentpunt te hoog was. De landen hopen nu samen met Cyprus, Letland en Malta in 2008 de euro in te kunnen voeren. Een jaar later zou Slowakije de euro in kunnen voeren en weer een jaar later kan Tsjechië volgen. Verder heeft Hongarije dit jaar grote macro-economische problemen gekend, waardoor het land geen toetredingsdatum meer in het vooruitzicht heeft gesteld. De ECB en de Commissie verwachten echter dat de meeste landen pas na 2010 de euro in kunnen voeren.

Polen heeft ook geen toetredingsdatum, omdat het land voorlopig de euro helemaal niet wil invoeren. Het land wil een referendum gebruiken om de euro te blokkeren, ondanks dat het land door EU-verdragen verplicht is om de euro te nemen. Europees Commissaris Joaquin Almunia van Economische en Monetaire Zaken is daar boos over. Alleen Denemarken en Groot-Brittannië hebben volgens hem een zogenoemde 'opt-out'-clausule. Daarmee zijn ze niet verplicht om mee te doen aan de euro. Ook Zweden voldoet niet aan de criteria, maar dat wordt door de EU als minder erg ervaren. Toen Zweden lid werd van de EU bestond de euro immers nog niet.



Slovenië heeft criteria wel gehaald


Met dank aan Europees voor de submit.