Open Universiteit publiceert gratis cursussen

Icoon OnderwijsDe Open Universiteit (OU) gaat vanaf 5 december gratis cursussen beschikbaar stellen via internet. Dat heeft ze bekendgemaakt. Het liefst zou de OU al het studiemateriaal gratis maken, maar het ontbreekt de onderwijsinstelling aan de daarvoor benodigde 12 miljoen euro per jaar.

De gratis lespaketten zijn 'Starten met programmeren. Een introductie in Java', 'Duurzame ontwikkeling: ver weg of dichtbij?' en een snelle introductie rechten, maar de instelling wil de komende maanden meer korte cursussen aanbieden. Het zijn lesprogramma's van 25 studie-uren op universitair niveau. Wie voor de eindtoets slaagt, verdient één studiepunt dat kan meetellen voor een universitaire opleiding.

Uiteindelijk zal elke faculteit van de Open Universiteit minstens twee gratis cursussen aanbieden. Met het initiatief, dat rector magnificus Fred Mulder al in september aankondigde, wil de universiteit mensen in de gelegenheid stellen om helemaal zelfstandig te studeren, dus zonder hulp van docent, mede-studenten of onderwijsinstituut.

Open Universiteit Nederland
Gratis studeren, de droom van iedere student