Persvrijheid Nederland behoort tot wereldtop

Icoon Media Wereldwijd is het in Nederland het best gesteld met de persvrijheid. Dat blijkt uit een dinsdag gepubliceerde lijst van de Franse organisatie 'Journalisten zonder Grenzen' (RSF). De eerste plaats moet wel gedeeld worden met IJsland, Finland en Ierland. Het land waar de persvrijheid volgens de organisatie het meest in het geding is, is met stip Noord-Korea. Vorig jaar stond Nederland ook al op een gedeelde eerste plaats.

Een opvallende verandering in de lijst is Duitsland, dat van positie 18 naar 23 daalde. Volgens RSF komt dat onder andere doordat journalisten jarenlang zijn gevolgd door de inlichtingendiensten. Ook Denemarken verloor met een negentiende plaats een flink aantal plaatsen ten opzichte van de gedeelde eerste plaats van vorig jaar. Dat heeft volgens RSF te maken met de rellen rondom de cartoons over Mohammed.

Hoewel het volgens de onderzoekers nog niet altijd even goed gesteld is met de persvrijheid in de Arabische landen, zijn de vooruitzichten positief. Op Jemen en Saudi-Arabië na stegen alle Arabische landen namelijk flink op de ranglijst.