Oudste man Cuba laat het leven

Icoon OpmerkelijkCuba's oudste persoon, Benito Martinez Abrogan, is afgelopen woensdag overleden. Hij was het boegbeeld van de Cubaanse overheidscampagne om het gezonde leven voor ouderen te promoten. Martinez had nog een periode op de intensive care doorgebracht, maar volgens een woordvoerder van het ziekenhuis was zijn hoge leeftijd de voornaamste oorzaak van zijn overlijden. Men neemt aan dat hij 126 jaar is geworden, maar dit is niet zeker, aangezien hij geen geboortecertificaat bezat.

Martinez schreef zijn uitzonderlijk hoge leeftijd toe aan zijn dieet van verse groenten, weinig vlees en af en toe een slok alcohol. Volgens zijn Cubaanse documenten werd hij in 1880 geboren in Haïti. Hij migreerde in 1925 naar Cuba om werk te zoeken op de suikerrietplantages. De enige reden dat hij niet werd gezien als de oudst levende person ter wereld was het gebrek aan officiële documentatie omtrent zijn geboortejaar. Volgens het Guinness Book Of Records is een 116-jarige Amerikaanse vrouw de oudst levende persoon ter wereld.

De tandloze Martinez was de ster van Cuba's 120-Club, een groep gevormd door Fidel Castro's persoonlijke arts om het gezonde leven voor ouderen te promoten. Hoewel hij met een stok liep, was zijn gehoor nog prima en had hij geen bril nodig. De regering van het communistische Cuba laat trots weten dat het de levensverwachting van haar inwoners heeft weten te verhogen tot 77 jaar, gelijk aan de levensverwachting in geïndustrialiseerde landen en dus een ongekende prestatie voor een ontwikkelingsland.

Volgens een recent onderzoek zijn meer dan 2.500 van de 11,2 miljoen Cubanen ouder dan 100 jaar. Voornamelijk vrouwen bereiken deze hoge leeftijd. De verklaring voor dit fenomeen ligt volgens het onderzoek aan het feit dat Cubanen steeds minder alcohol consumeren en zich vooral storten op seks, sigaren en koffie.


Benito Martinez Abrogan