Honderdduizenden bezoeken Canal Parade

Veel roze, veel bloot, veel zon en veel gezelligheid. De hoofdstedelijke grachten lagen vanmiddag tijdens de Amsterdamse Canal Parade weer bomvol met versierde bootjes met daarop nog bonter uitgedoste homo's en lesbiennes. Zo'n 250.000 mensen stonden langs de kant. Vorig jaar trok de stoet overigens nog 350.000 bezoekers.

De parade verliep volgens organisatie en politie zonder noemenswaardige problemen. Pro Gay, die het homo-evemenent dit jaar voor het eerst organiseert, kijkt tevreden terug op het populairste onderdeel van de Gay Pride. Enig minpuntje was dat de ruim vijftig deelnemende boten niet altijd even goed op elkaar aansloten, waardoor het soms lang duurde voordat de toeschouwers weer iets langs zagen komen. "Maar dat heb je elk jaar", aldus een woordvoerder.

Hoewel het op de boten barstte van de schaars geklede homoseksuelen, leek het evenement minder bloot dan andere jaren. "Dat hebben wij ook gemerkt", zei de zegsman. "Je zag dat sommige boten echt een boodschap verkondigden, zoals het COC met een actie tegen het kabinetsbeleid."

Het thema Rembrandt, vanwege zijn 400ste geboortejaar, viel een beetje in het niet. Een enkeling had iets met de beroemde kunstschilder gedaan, maar het gros van de deelnemers had zijn eigen plan getrokken. "Misschien moeten we volgend jaar een thema kiezen dat wat meer bij de doelgroep past, iets maatschappelijk verantwoords of zo."

De elfde editie van de Canal Parade begon om 14.00 uur op het Westerdok en eindigde vier uur later in het oosten van de stad. De Gay Pride, het grootste homo-evenement van Nederland, begon al op donderdag en duurt nog tot en met zondag.

Canal Parade