Hezbollah schiet raketten op Israël

Icoon Oorlog De Libanese hezbollah-beweging heeft twee raketten afgeschoten op de Israëlische havenstad Haifa. De raketten werden geschoten vanuit Libanon. Israël en Libanon stellen dat 'oorlog is begonnen'.

Enkele uren geleden bombardeerde Israëlische oorlogsvliegtuigen het internationale vliegveld van Beiroet. Alle landingsbanen van het vliegveld zijn vernietigd. KLM vliegt sinds vandaag niet meer op dit vliegveld. Ook zijn er andere vliegvelden gebombardeerd. Isräel denkt dat de vliegvelden gebruikt worden om wapens te leveren aan Hezbollah. Er zijn honderden doelen gebombardeerd. Sinds woensdag zijn er 45 mensen en twee soldaten gedood in Libanon. Er zijn 103 mensen gewond geraakt. Aan Israëlische zijde zijn is er sinds woensdag één vrouw gedood en zijn er negentig gewonden gevallen.

De Libanese regering stelt niks met de aanvallen te maken te hebben, en wil een staakt-het-vuren. De Amerikaanse president George Bush zegt dat alle landen zichzelf mogen beschermen, maar waarschuwde Israël om de Libanese regering "niet te verzwakken". Mahmoud Abbas, president van de Palestijnse Autoriteit, is bang dat er een grote regionale oorlog uitbreekt. "Dit is niet in ons belang en zal geen vrede en stabiliteit in de regio brengen".

Het conflict tussen Israël en Hezbollah is geëscaleerd nadat Hezbollah tien Israëlische soldaten ontvoerde. Israël viel daarop Zuid-Libanon binnen en bombardeerde bruggen, wegen en landingsbanen. Ook stelde Israël een lucht- en zeeblokkade in.

Update 20.04
Hezbollah heeft op de Libanese televisie ontkend dat ze de raketten afgevuurd hebben. Dit is opvallend, omdat Hezbollah eerder dreigde met het afvuren van de raketten als Israël Beiroet zou bombarderen. Toen Israël dat deed werden er inderdaad raketten op Haifa afgevuurd.