Miniserie Tsunami wekt walging nabestaanden

Icoon TelevisieDe schade mag dan nog niet geheel hersteld zijn en alle vermisten nog niet teruggevonden, de Britse omroep BBC en de Amerikaanse betaalzender HBO zijn onlangs begonnen met een nieuwe miniserie die handelt over de tsunami die in december 2004 dood en verderf zaaide in met name Zuid-Oost Azië. De serie draagt een redelijk voor de hand liggende naam: Tsunami. Nabestaanden van de slachtoffers van de ramp hebben woedend gereageerd op de opnames.

De serie zal worden opgenomen in Thailand, in de gebieden die het zwaarst werden getroffen: Phuket en Khao Lak. Om figuranten te vinden zijn in die gebieden flyers rondgedeeld met de pakkende oproep "slachtoffers gevraagd!". De flyers zijn opgeleukt met foto's van de allesverwoestende vloedgolf. "Het is smakeloos", zo beoordeelt een directeur van een hulporganisatie ter plaatse de plannen, "de mensen hier zijn zeer boos."

In de Thaise media krijgen de slachtoffers alle ruimte hun beklag te doen over de plannen voor de serie. "Dit is vreselijk voor de mensen die hun hele familie hebben verloren", aldus een gids. Overlevenden zijn het er over eens dat de serie vooral oud zeer bovenhaalt, al spreekt de persmap over een 'indrukwekkend verhaal over moed'. De BBC en HBO hebben nog niet gereageerd op de kritiek, de filmmaatschappij die de produktie maakt evenmin.

De tsunami, die plaats had op Tweede Kerstdag 2004, heeft aan zeker 216.000 mensen het leven gekost, waarvan alleen al 5.400 in Thailand.