LPF- en SP-kiezers meest optimistisch over kansen Oranje

Icoon BinnenlandsEen op de vijf kiezers van de SP en LPF gelooft dat Nederland wereldkampioen voetbal zal worden in Duitsland. De mensen die op het CDA, GroenLinks of D66 stemmen, hebben hier een stuk minder vertrouwen in. Van deze stemgerechtigden denkt maar drie procent dat Oranje met de hoofdprijs naar huis zal gaan. Uit een enquête die vrijdag door opiniepeiler Maurice de Hond is gehouden, blijkt dat maar negen procent van de ondervraagden verwacht dat Nederland wereldkampioen zal worden.

Ruim eenderde van de LPF-stemmers heeft veel vertrouwen in de bondscoach, en zijn daarmee ook het meest positief over Marco van Basten. Van de ondervraagden die het WK zullen volgen, verwacht de helft dat Nederland de poule met Argentinië, Servië en Ivoorkust zal doorkomen, maar vervolgens zal stranden in de kwart- of halve finale. Volgens de helft van deze ondervraagden wordt Brazilië wereldkampioen.

Volgens de ondervraagden was Manchester United-aanvaller Ruud van Nistelrooy minder populair dan Feyenoord-spits Dirk Kuyt en wilden ruim twintig procent Huntelaar thuishouden. Zondag maakte de bondscoach Van Basten de WK-selectie bekend. Opvallend was dat Ajax-spits Klaas Huntelaar niet geselecteerd was. Een derde van de ondervraagden hadden liever PSV'er Jan Vennegoor of Hesselink zien afvallen.

Met dank aan _4ever_ voor de submit.