Kamer niet tevreden met NS-dienstregeling

Icoon PolitiekDe Tweede Kamer is het niet eens met het nieuwe spoorboekje dat de Nederlandse Spoorwegen (NS) aan het einde van het jaar willen invoeren. Volgens het CDA en PvdA is er in de nieuwe dienstregeling veel te weinig oog voor regio's buiten de randstad. Zij willen dan ook dat er naar het noorden en oosten meer intercity's gaan rijden.

De partijen krijgen ook steun van GroenLinks. Die partij wijst ook op het verdwijnen van stoptreinen in de Randstad. "In 2007 was ons een grote vooruitgang beloofd doordat lijnen als de Betuweroute worden opgeleverd. Daar is weinig van te zien", zegt Kamerlid Duyvendak.

De NS hoeven zich overigens maar weinig aan te trekken van de wensen van de Kamerleden. Ze hebben namelijk geen instemming van de regering nodig voor de dienstregeling. Met deze machtsbeperking hebben PvdA en CDA zelf ingestemd. Wel kan staatssecretaris Schultz (verkeer) met de directie praten om de bezwaren van de politiek duidelijk te maken. Dat gaat ze op aandringen van de Kamer dan ook doen.