Australiërs woedend na veroordeling Bali Nine

Icoon AlgemeenDe Australische regering ligt onder vuur nadat is gebleken dat de Australische politie Indonesië heeft geholpen bij het arresteren van negen Australische drugskoeriers. Twee van de negen werden gisteren in Indonesië ter dood veroordeeld, de andere zeven moeten levenslang de cel in. Veel Australiërs zijn woedend.

De jonge drugssmokkelaars, in de Australische media de 'Bali Nine' gedoopt, werden in april vorig jaar opgepakt op het Indonesische eiland Bali. Ze wilden in totaal 8,3 kilo heroïne smokkelen in een vliegtuig naar Sydney. Sommigen werden opgepakt op de luchthaven van Denpasar op Bali, terwijl anderen werden gearresteerd in een nabijgelegen hotelkamer. Indonesië kon de drugssmokkelaars oppakken na een tip van de Australische Federale Politie. Het Australische volk snapt echter niet waarom men de jongeren niet naar hun thuisland liet terugkeren om hen in Sydney op te pakken. De Australische regering is namelijk tegen de doodstraf, een veelvoorkomende straf voor drugssmokkelaars in Indonesie.

Er is echter geen reden voor excuus, zo meent de Australische politiecommissaris Mick Keelty: "We vertrouwen op het Indonesische rechtssysteem. Ik maak geen excuses voor wat we hebben gedaan. We werken altijd op deze manier en zouden het in de toekomst niet anders doen." Premier John Howard was gisteren na de veroordeling zichtbaar emotioneel aangedaan en zei de "juiste actie" te ondernemen om de Indonesische regering op andere gedachten te brengen. "Maar hoe kan iemand zo dom zijn om drugskoerier te worden?", vroeg Howard zich hardop af. Enkele smokkelaars beweerden te zijn gedwongen en dat hun familie bedreigd werd, de rechter in Indonesië achtte dit echter niet bewezen.

De Australische minister voor Buitenlandse Zaken Alexander Downer zal volgende week naar Indonesië afreizen. Verwacht wordt dat hij de Indonesische president Susilo Bambang Yudhoyono zal vragen de twee terdoodveroordeelden clementie te verlenen. Yudhoyono heeft echter nog nooit drugssmokkelaars gratie verleend en lijkt dit ook niet snel van plan. "Wij willen ons land vrijwaren van drugs en drugssmokkelaars", zo zei hij onlangs in het parlement.

Overigens kunnen de Bali Nine nog in hoger beroep gaan, maar sommige advocaten hebben hen dit afgeraden. Het vonnis zou namelijk nog wel eens verhoogd kunnen worden, waardoor ook anderen de doodstraf kunnen krijgen. De twee die nu tot het vuurpeloton zijn veroordeeld, Andrew Chan en Myuran Sukumaran, zijn respectievelijk 22 en 24 jaar oud en worden gezien als de leiders van de Bali Nine.


De terdoodveroordeelde Andrew Chan

Submitter:  Bron: NRC Handelsblad / Sydney Morning Herald