60% Saudiërs: 'Vrouwen mogen autorijden'

Icoon Enquête Zestig procent van de Saudiërs vindt dat vrouwen mogen autorijden. Dit is de uitslag van een enquête die vandaag gepubliceerd werd in de Saudische krant Okaz.

Twee dagen geleden vertelde kroonprins Sultan bin Abdel Aziz journalisten dat de regering van het conservatieve koninkrijk geen bezwaar heeft tegen vrouwen achter het stuur, 'als hun vaders, echtgenoten en broers het goed vinden.' Het is onbekend of er ook vrouwen hebben deelgenomen aan de enquête. Ook is niets bekend over de gebruikte methode. De publicatie in de krant, die sterk aan zelfcensuur doet en niet schrijft over onderwerpen die tegen het beleid ingaan, wijst er wel op dat er waarschijnlijk op hoog niveau is ingestemd met de enquête.

In augustus kwam de Saudische koning Abdullah aan de macht. Hij staat bekend als een vooruitstrevende man. Hij heeft al verschillende keren verkondigd dat het leven van Saudische vrouwen gaat verbeteren. Tegenover de Amerikaanse tv-zender ABC zei hij in oktober dat 'eens de dag zal komen dat vrouwen autorijden.'