Shell: nog zeker een eeuw genoeg olie

ravan had ons via de nieuws-submit te melden:

Shell Logo De geruchten dat alle bronnen van fossiele brandstoffen binnen twintig jaar op zijn, blijken niet waar te zijn. Dit zegt althans Rein Willems, directeur van Shell-Nederland.

Willems claimt dat er nog honderd jaar lang fossiele brandstoffen op de wereld zullen zijn om de mensen van energie te voorzien. Op dit moment worden de oliebronnen bestempeld als leeg, als er dertig procent van de bron is opgepompt. Er worden in de toekomst nieuwe technieken ontworpen om dieper te kunnen boren.

Willems schat dat daardoor de produktiekosten in de toekomst vijf keer groter worden, zodat er genoeg ruimte komt voor alternatieve energiebronnen. Oliemaatschappij Shell bevestigt daarnaast dat er genoeg andere energiebronnen zijn. De voorraden van oliezanden kunnen groter zijn dan het hele Midden-Oosten bij elkaar opgeteld.
-
Oliezanden bestaan uit een ondergronds mengsel van teer, water en zand, waaruit na opgraving en scheiding een dikke, stroperige vorm van ruwe olie (bitumen) kan worden gewonnen. Deze kan chemisch worden opgewerkt tot synthetische, lichte olie.