Burgemeester Zaanstad weg vanwege relatie

Burgemeester Henry MeijdamBurgemeester Henry Meijdam legt zijn functie neer. Dat maakte de VVD'er vanmiddag op een persconferentie bekend. De Zaanse burgemeester kwam in opspraak vanwege een liefdesrelatie met de gemeentesecretaris. Zaterdag bleek dat de laatste vertrekt met een afvloeiingsregeling die Zaanstad maximaal tweehonderdduizend euro kost.

De regeling was geheim gehouden. Eerder werd in de media gesuggereerd dat gemeentesecretaris Maria Overmars vrijwillig en uit eigen beweging zou zijn opgestapt. Fractievoorzitter Louis Bertholet van de lokale partij Zaanstad Transparant had de notulen van het geheime beraad naar De Telegraaf gelekt. "Schandelijk", zo oordeelde eerder vandaag collega-raadslid Ronald Ootjers (CDA). "Bertholet wil kennelijk een klokkenluider zijn, maar er is helemaal geen sprake van een misstand."

Meijdam was in Zaanstad de opvolger van Ruud Vreeman, die eind vorig jaar naar Tilburg vertrok. De VVD'er was nog maar sinds januari de eerste burger van de Noordhollandse gemeente.