Allochtone jeugd drinkt minder dan autochtone

Autochtone scholieren drinken meer dan allochtone leerlingen, zo blijkt uit de TKMST Monitor 2005, die vandaag gepubliceerd is. De monitor is een groot landelijk onderzoek onder havo- en vwo-scholieren van 15 tot en met 18 jaar, dat jaarlijks wordt gehouden. In totaal deden 20.000 scholieren mee, van wie 10% zichzelf betitelt als 'van allochtone komaf'.

Van alle scholieren zegt 73% wel eens alcohol te drinken. Bij autochtone leerlingen ligt dat op 75% en bij allochtonen een stuk lager op 52%. Jongens drinken vaker dan meisjes: 32% van de meisjes drinkt naar eigen zeggen nooit, tegenover 22% van de jongens. Jongens drinken ook meer: gemiddeld 12 glazen per keer. Meisjes houden het op 5 glazen.

Roken
Roken is in tegenstelling tot drinken weer populairder onder allochtonen. Van de ondervraagde allochtone havo- en vwo-scholieren zegt 19% gemiddeld 18 sigaretten per dag weg te paffen. Bij autochtone leerlingen rookt 12%, en ligt het gemiddelde op 10 sigaretten per dag. Allochtonen leerlingen blowen ook meer: 17% van de allochtone havo en vwo-scholieren steekt wel eens een blow op tegen 7% van de autochtone havo en vwo'ers.

Zowel het aantal drinkers, als het aantal blowers is licht gestegen. Het aantal rokers is gelijk gebleven, terwijl dat de afgelopen jaren daalde.