Allochtone jeugd drinkt minder dan autochtone

Rob (R@b)
Autochtone scholieren drinken meer dan allochtone leerlingen, zo blijkt uit de TKMST Monitor 2005, die vandaag gepubliceerd is. De monitor is een groot landelijk onderzoek onder havo- en vwo-scholieren van 15 tot en met 18 jaar, dat jaarlijks wordt gehouden. In totaal deden 20.000 scholieren mee, van wie 10% zichzelf betitelt als 'van allochtone komaf'.

Van alle scholieren zegt 73% wel eens alcohol te drinken. Bij autochtone leerlingen ligt dat op 75% en bij allochtonen een stuk lager op 52%. Jongens drinken vaker dan meisjes: 32% van de meisjes drinkt naar eigen zeggen nooit, tegenover 22% van de jongens. Jongens drinken ook meer: gemiddeld 12 glazen per keer. Meisjes houden het op 5 glazen.

Roken
Roken is in tegenstelling tot drinken weer populairder onder allochtonen. Van de ondervraagde allochtone havo- en vwo-scholieren zegt 19% gemiddeld 18 sigaretten per dag weg te paffen. Bij autochtone leerlingen rookt 12%, en ligt het gemiddelde op 10 sigaretten per dag. Allochtonen leerlingen blowen ook meer: 17% van de allochtone havo en vwo-scholieren steekt wel eens een blow op tegen 7% van de autochtone havo en vwo'ers.

Zowel het aantal drinkers, als het aantal blowers is licht gestegen. Het aantal rokers is gelijk gebleven, terwijl dat de afgelopen jaren daalde.