TROS beraadt zich op toekomst bij publieken

Icoon Media nieuwsDe TROS gaat zich beraden op haar toekomst in het publieke bestel. Directe aanleiding zijn afspraken die de regeringspartijen in het Paasakkoord maakten. D66-staatssecretaris Medy van der Laan (Media) lichtte maandag toe dat ze amusementsprogramma's wil weren van de publieke netten, omdat het bieden van amusement geen doel op zich is in het omroepbestel.

De TROS vreest dat zij hierdoor een belangrijk deel van de programmering moet schrappen. Daarbij laakt de omroep de onduidelijkheid die de plannen van Van der Laan zullen veroorzaken. "Ter Land, ter Zee en in de Lucht is puur amusement, maar wat als we er informatieve filmpjes in monteren, mag het dan wel?", vraagt persvoorlichster Birgit Jansen zich af. Een van de grootste vragen volgens haar is wat nu precies de definitie van amusement is.

De omroep voelt zich verraden door de kleinste regeringsfractie. "D66 heeft zijn mond vol over de inspraak van burgers, maar negeert nu de wens van deze burgers om amusementsprogramma's te zien," stelt Jansen. Overigens verwacht ze tegelijkertijd dat de programmering niet al teveel zal worden aangetast. "Een programma als 'Love Letters' gaat sowieso al verdwijnen door het vertrek van Linda de Mol en volgens de nieuwe richtlijnen vallen muziekprogramma's over Jan Smit of André Rieu gewoon onder cultuur, ook al is het amusement."