Polen willen bloed verkopen in Duitsland

Honderden Polen zijn de afgelopen dagen naar Duitsland getrokken met een wel heel speciaal motief. Zij denken dat Duitse klinieken bereid zijn tot wel 320 euro te betalen voor een halve liter gedoneerd bloed. Het is een gerucht dat kant noch wal raakt en totaal niet klopt, maar vele Polen geloven het.

"Ze komen in groepen van vijf of zes. Gisteren waren er wel honderd en vandaag misschien weer vijftig", aldus Rosemarie Knauthe van het Rode Kruis in de oost-Duitse grensstad Frankfurt an der Oder dinsdag. "Ze hebben bepaalde berichten gehoord, maar het kan echt niet waar zijn. Onze donoren moeten altijd in Duitsland wonen en wij van het Duitse Rode Kruis betalen nooit voor bloed.".

De Polen zelf zeggen het op de radio te hebben gehoord, of het "van horen zeggen" te hebben. Feit is wel dat zo'n onduidelijk gerucht blijkbaar vele Polen doet trekken naar het rijkere buurland. In Polen bedraagt een gemiddeld maandsalaris zo'n 520 euro.

Ook de Poolse medische autoriteiten weten van niets, maar krijgen er wel vele telefoontjes over. Mensen bellen om te weten te komen waar in Duitsland zij hun bloed het beste kunnen verkopen. "We worden voortdurend gebeld, maar we weten hier echt helemaal niets van en we hebben ook geen idee waar het gerucht is ontstaan", aldus telefoniste Danuta Siwiec van de bloedbank in Wroclaw in het westen van Polen.