FNV: "Poldermodel knock-out"

Icoon Algemeen nieuws Het kabinet heeft vandaag besloten om CAO-afspraken die de loonkosten opjagen niet meer als algemeen verbindend te verklaren. Concreet houdt dit in dat gemaakte afspraken tussen werkgeversorganisaties en vakbonden niet meer aan een complete bedrijfstak kunnen worden opgegelegd. De vakbonden zijn totaal niet te spreken over het besluit.

De bonden vrezen dat door het besluit verhoudingen tussen werkgevers en werknemers ernstig in het geding komen. "Dit is een absolute provocatie en een poging tot escalatie van het conflict. Men haalt het grootste kanon van stal. Dit is een echte breuk in de arbeidsverhoudingen. Het poldermodel is knock-out geslagen", zo spreekt FNV-voorzitter Lodewijk de Waal. Ook CNV-voorzitter Doekle Terpstra zegt het besluit zeer te betreuren. Terpstra: "Het kabinet steekt de fik in de Nederlandse arbeidsverhoudingen. Dit is een complete absurditeit en een klap in het gezicht van de vakbonden en de werkgevers."

Het besluit is een direct gevolg van het mislukken van het voorjaarsoverleg. Vice-premier Zalm zei na afloop van de ministerraad dat het kabinet niet van plan is mee te werken aan loonstijgingen. Een verbod op loonstijgingen zou volgens hem te ingrijpend geweest zijn. "Dit is wat je van ons kan verwachten", aldus Zalm.


De Waal, Zalm en VNO-voorzitter Schraven


De mededeling van Zalm is een direct gevolg op de bekendmaking van de vakbonden dat ze zich niet langer gebonden voelen aan het najaarsakkoord. Om de Nederlandse economie uit het slop te halen was daarin afgesproken de lonen dit jaar en in 2005 te bevriezen.

Het kabinet gaat nu broeden op plannen om algemeen verbindend verklaarde cao's anders in te vullen. Zo wil het wel de afspraken over scholing en kinderopvang voor de hele branch in stand houden. Juristen van het ministerie van Sociale Zaken zijn bezig om uit te zoeken wat tot loon behoort en wat niet. Overigens valt negen procent van het aantal Nederlandse werknemers onder verbindend verklaarde CAO's.