Belgacom investeert miljoenen in DSL-TV

Belgacom, beheerder van het Belgische vaste telefoonnet, gaat in november in samenwerking met Siemens en Alcatel proeven doen met het uitzenden van interactieve televisie via het DSL netwerk. De proeven zullen in eerste instantie worden gedaan in regio's Brussel, Gent en Luik.

Om de digitale televisie mogelijk te maken gaat Alcatel een VDSL-net aanleggen. Het VDSL-netwerk (very high bit-rate DSL), genaamd intern Project Broadway, gaat voor een flinke vergroting van de bandbreedte zorgen in huishoudens en kantoren. De snelheid die bereikt kan worden met het nieuwe netwerk is 52 megabit per seconde, ter vergelijking: het huidige ADSL voorziet in een snelheid tot ongeveer tien megabit per seconde. Siemens draagt zorg voor de nieuwe televisiediensten, iDTV (interactieve Digitale Televisie) genaamd. Met de aanleg van het netwerk is een inverstering van vijfhonderd miljoen euro gemoeid.

De iDTV diensten worden aan de gebruiker aangeboden via een set-top box. Die wordt op de bestaande televisie aangesloten. De Belgen hebben gekozen voor de Multimedia Home Patform (MHP) open standaard. De interactieve diensten zullen onder andere bestaan uit het meedoen aan TV-spelletjes, thuis winkelen, een digitale tv-gids en superteletext.

In Nederland heeft provider Xs4all recentelijk proeven gedaan met DSL-TV. Deze proeven zijn afgerond, maar Xs4All onderzoekt momenteel de mogelijkheden om DSL-TV op commerciële basis uit te baten. Daarbij zullen tien zenders tegen betaling worden aangeboden, in verschillende kwaliteiten. Wanneer de nieuwe diensten aangeboden zullen worden is niet bekend.