Bloedige dag in Irak

Icoon IrakIn Irak zijn vandaag in totaal meer dan veertig doden bij meerdere aanslagen en schietpartijen gevallen. De meesten kwamen om bij een raketaanval op een markt in een sji'itische wijk in Bagdad en een aanslag op een bus ten zuiden van de stad.

De onrusten in de Iraakse hoofdstad begonnen 's nachts toen Amerikaanse soldaten naar opstandelingen zochten. Tijdens de ontstane strijd liepen drie meisjes zware brandwonden op toen een granaat in hun kamer ontplofte. Bij de raketinslag die later plaatshad vonden dertien Irakezen de dood en raakten 39 gewond. Nog eens veertien Irakezen kwamen om het leven toen een bom in de buurt van de bus waarin zij zaten ontplofte. Het explosief was eigenlijk bedoeld voor het VN-konvooi dat achter de bus reed.

Ten noorden van Bagdad zorgde een raketaanval ervoor dat vijf Amerikaanse soldaten om het leven kwamen en zes zwaargewond raakten. Drie van hen verkeren in levensgevaar. In de stad Tikrit kwamen vier Irakezen, twee agenten en twee burgers, om het leven toen een autobom ontplofte. Hierbij vielen zestien gewonden. Vijf Irakezen werden door geallieerde troepen in de stad Karbala doodgeschoten, nadat ze het geallieerde kamp met mortieren, AK-47's en granaten hadden aangevallen.

April is tot nu toe de bloedigste maand voor Amerika. In drie weken tijd zijn al meer dan honderd Amerikanen om het leven gekomen.