NieuwRechts wil VVD'er aanklagen

VerheijenDe politieke partij van Michiel Smit, NieuwRechts, overweegt aangifte te doen tegen de lokale VVD-politicus Mark Verheijen uit Venlo. Verheijen, fractievoorzitter van de Venlose VVD, zei afgelopen weekend op de regionale Limburgse tv NieuwRechts een ,,verwerpelijke partij'' te vinden, ''die inspeelt op nationaal socialistisch gedachtegoed en rassenhaat''.

Namens het bestuur van NieuwRechts laat partijsecretaris Marc Bajema weten de uitlatingen ongegrond te vinden: ''NieuwRechts is een politieke partij die streeft naar het behoud van de Nederlandse cultuur. Dat is in mijn optiek totaal iets anders dan rassenhaat. Ik begrijp zijn opmerkingen sowieso niet. NieuwRechts staat voor gelijkwaardigheid van mannen en vrouwen en individuele vrijheid. Dat moet Verheijen niet vreemd in de oren klinken, hij zou zich in de achtergrond van zijn eigen partij moeten verdiepen''. Verheijen kan onder een rechtszaak uit komen, zegt Bajema. ''Als hij met ons een inhoudelijke discussie wil aangaan, zullen we geen aangifte doen. Dat hebben we hem ook in een brief laten weten.''

Verheijen zegt wel een discussie te willen aangaan, maar blijft achter zijn beschuldigingen staan. ''Hun site is heel fatsoenlijk, maar ik ken ook het verleden van Smit. Zaken die ik in de rechtszaal goed kan onderbouwen. Dus een gang naar de rechter vrees ik in elk geval niet''.