Straffen drugshandel EU gelijkgetrokken

De ministers van Justitie van de landen van de Europese Unie (EU) hebben afgesproken dat binnen de gehele EU dezelfde maximumstraffen voor drugshandel gaan gelden. Met de uniforme bestraffing moet voorkomen worden dat dealers zich verplaatsen naar het EU-land met de laagste straffen.

De Europese maximumstraf voor drugshandel komt te liggen tussen één en drie jaar cel. Als het echter gaat om erg veel of erg schadelijke drugs, wordt het tussen vijf en tien jaar cel. Bij een criminele organisatie is de maximumstraf minstens tien jaar.

Gevolg voor Nederland is dat de strafmaat voor het verhandelen van minder dan 30 gram drugs omhoog gaat naar maximaal één jaar (was één maand). Vooral Frankrijk en Zweden hadden die strafmaat liever opgetrokken tot anderhalf jaar.

De strafmaat van anderhalf jaar zou echter voor Nederland tot problemen hebben geleid inzake coffeeshops. Die zouden dan onder bepaalde internationale rechtsverdragen vallen en andere landen konden zich er dan mee bemoeien. Minister Donner wilde dat niet en bleef daarom vasthouden aan een maximum van één jaar. Hij moest wel beloven dat drugstoerisme harder zal worden aangepakt.

Donner verwacht dat er weinig verandert in de Nederlandse praktijk. ,,Als mensen door de hogere strafmaat afzien van drugs is dat winst. Maar wat betreft de vervolging door justitie verandert er niet veel''. Op dit moment doet justitie weinig aan de kleine handel in softdrugs, bijvoorbeeld vanuit coffeeshops.