Koot en Bie top 18 vanavond op tv

Hou het SimpelVanavond komen ze nog éénmaal terug op de buis: Kees van Kooten en Wim de Bie. De top 18 van de meest favoriete fragmenten van kijkers zullen worden uitgezonden, en vooraf door commentaar worden voorzien door de heren zelf. Dat doen ze alleen per stem (voice-over), want in beeld verschijnen ze zelf niet.




De officiële Top 5 Favorietste Koot en Bies ziet er als volgt uit:

1 - Wo ist der Bahnhof? (Gé en Arie Temmes)
2 - Winterklaar en De Oprichting van de Tegenpartij (Jacobse en Van Es)
3 - Over inburgeren gesproken! (De Groenteman en de Turk Mehmet Pamuk)
4 - Dit is Juinen (Burgemeester Van der Vaart en wethouder Hekking)
5 - Bonbon (De Vieze Man)

Wim de Bie (1939) en Kees van Kooten (1941) stopten in 1998 met hun uitzendingen. Van Kooten had er na bijna dertig jaar televisie geen zin meer in. In 1970 startten ze op tv in Hadimassa. Toen dat in 1972 stopte verhuisde Koot en Bie naar de VPRO waar ze al snel begonnen met het Simplisties Verbond.

Tot de bekendste creaties behoren zonder twijfel F. Jacobse en Tedje Van Es, twee vrije jongens die van oplichting en bedrog leefden en die op een gegeven moment de Tegenpartij oprichtten. Maar ook de Vieze Man kent iedereen, of de burgemeester van Juinen met zijn wethouder Hekking. En de Duitse leraar, Dirk (Van Kooten kom effe een pilsje drinken!), Walther de Rochebrune, Cor van der Laak, Koos Koets en Robbie Kerkhof, Frank en Carla van Putten, Prof. dr. ir. P. Akkermans, enzovoorts.....

Van Kooten en De Bie worden alom beschouwd als het meest invloedrijke tv duo dat Nederland gekend heeft. Zeker veertig woorden en talrijke uitdrukkingen zijn door hen verzonnen, zoals doemdenken, jemig de pemig, vrije jongens, en krasse knarren.

Vanavond Nederland 3, De Terugkeek van Van Kooten en De Bie: 20:25-21:50


Als de ''vrije jongens'' Jacobse en Van Es



-
Relevante links:
Simpel
Pagina van de VPRO
On-line video-fragmenten van Koot en Bie
Nos Nieuws over de terugkeer
www.KootenBie.nl Fanpage over Van Kooten en De Bie
Weblog van Wim de Bie