'Gelderse ambtenaren trokken hun eigen plan'

Ambtenaren van de provincie Gelderland rommelden maar wat aan. Zo was er geen controle, waardoor iedereen zijn eigen gang kon gaan. "Als Gedeputeerde Staten besloten rechtsom te gaan, gingen de ambtenaren linksom", zo verklaarde voormalig topambtenaar de S. voor de rechtbank in Arnhem. Hier is vandaag de rechtszaak begonnen over de fraude in het evenementenbeleid die in de provincie Gelderland tot een politieke crisis leidde.

De S. moest voor de rechtbank verschijnen voor het schrijven van valse brieven en het plaatsen van valse handtekeningen. Bovendien zou hij diverse kado's hebben geaccepteerd, zoals een auto, een baljurk voor zijn vrouw, reischeques en geld van E. Landman, directeur van het inmiddels failliete evenementenbureau Gelderland Events BV.

Ook Landman moet nog voor de rechter komen, net als ex-gedeputeerde Scheerder. Beiden waren verantwoordelijk voor het evenementenbeleid in Gelderland. Door grootschalige fraude liep de provincie een miljoenenstrop op en een ernstige bestuurscrisis. Een tweede PvdA-gedeputeerde trad af, omdat zij het niet eens was met de informatie die naar buiten werd gebracht en de griffier van Gedeputeerde Staten, die nauw betrokken was bij het evenementenbeleid, heeft een andere functie gekregen.

De rechtbank in Arnhem gaat dinsdag verder met het horen van de drie verdachten. Donderdag en vrijdag zijn gereserveerd voor de eis van de officier van justitie, verweer en laatste woord van de verdachten.