Oostenrijk: Haider wil terug in top FPÖ

Just-Dennis herschreef en submitte het volgende bericht:

In een interview met de Oostenrijkse televisie wist de voormalig partijleider van de Freiheitspartei Österreich (FPÖ), Jörg Haider, te melden dat hij zijn kwakkelende partij weer omhoog wil helpen.

In 2000 kwam de partij in de Oostenrijkse regering. Vanwege Haiders positieve uitlatingen over het Nazisme stelde de Europese Unie meteen sancties in. Daarna stapte Haider uit de landelijke politiek, maar werd nog steeds gezien als de grote man achter de schermen van de FPÖ.

"Mijn terugtreden in 2000 is een vergissing gebleken die verregaande consequenties had. Nu is het de taak van de kern van de partij, zoals [partijvoorzitter en vice-kanselier] Herbert Haupt en mijzelf, om ervoor te zorgen dat de zaken weer gaan zoals ze moeten gaan:, zei Haider in het interview.

In november vorig jaar verloor de FPÖ eenderde van haar aanhang. Bovendien zijn er de afgelopen maanden grootschalige demonstraties geweest tegen de regeringscoalitie van de FPÖ met de Österreichische Volkspartei (ÖVP).

Tijdens een partijbijeenkomst in dit weekende zal Haider steun zoeken voor zijn terugkeer. Hij zal terug kunnen keren als partijvoorzitter of zelfs als vice-kanselier in de regering. De uiteindelijke beslissing ligt echter bij Haupt.