Voetbal: 'FIFA schaft leeftijdsgrens arbiters af'

Hilfiger had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Met ingang van 2003 wil de wereldvoetbalbond FIFA de leeftijdsgrens voor internationale scheidsrechters afschaffen. Dat beweert in ieder geval Jack Warner, vice-voorzitter van de FIFA. Volgens hem zou het besluit vorige week in een bestuursvergadering in Madrid zijn genomen.

Zowel de FIFA als de Europese voetbalbond UEFA hanteren 45 jaar als maximale leeftijd voor arbiters van internationale wedstrijden. Mede door die regelgeving moest Dick Jol vorig jaar afscheid nemen. Het is nog niet duidelijk of Jol, die nog steeds actief fluit in Nederland, kan terugkeren op het internationale podium bij afschaffing van de leeftijdslimiet.

Tot het jaar 2000 hield ook de KNVB een maximale leeftijd aan voor scheidsrechters op het hoogste niveau. Toen mocht men ten hoogste 47 jaar zijn. Jaap Uilenberg, toendertijd fluitend op het hoogste niveau, spande met twee collega's met succes een rechtszaak tegen deze 'leeftijdsdiscriminatie' aan. Sindsdien hanteert de KNVB geen vaste limiet meer. Scheidsrechters die aan alle eisen voldoen, mogen ongeacht hun leeftijd hun loopbaan in het betaalde voetbal voortzetten.