De Geus: Marijnissen ten onrechte boos

CDA-minister De Geus van Sociale Zaken zegt dat SP-leider Jan Marijnissen zich ten onrechte boos maakt over een ''geheim'' WAO-plan van de regering. Marijnissen beweert op grond van het vermeende plan, dat hij gisteren kreeg toegespeeld, dat alleen nog mensen met een beroepsziekte in de WAO terecht komen.

De Geus zei vandaag dat van die bewering van Marijnissen niets klopt. Marijnissens conclusie geldt volgens de minister alleen voor gedeeltelijk arbeidsongeschikten die geen enkel werk meer kunnen doen. In het regeerakkoord staat volgens De Geus dat alleen volledig arbeidsongeschikten in aanmerking mogen komen voor een WAO-uitkering. Deels arbeidsongeschikten moeten aan het werk blijven. Lukt dat niet, dan komen ze in de WW en uiteindelijk in de IOAW terecht, een uitkering voor ouderen en gedeeltelijk arbeidsongeschikte werklozen. Bij het bepalen van de hoogte van de IOAW-uitkering wordt ook rekening gehouden met het inkomen van de partner.

De SP-leider had gisteren geen goed woord over voor het door hem onderschepte concept wetsvoorstel; Hij voorspelde een 'oorlog met de werknemers' als dit soort plannen erdoor komen: ''Dit is een stap terug in de geschiedenis. Dit is rechtse politiek in de praktijk''. Volgens Marijnissen werd het plan ook nog geheim gehouden: ''Dit is niet alleen een a-sociaal land maar ook een obscuur land.'' Hij kondigde er zelfs een spoeddebat over aan.