NASA: Water, water overal op Mars

Nieuwe observaties door een ruimtesonde van de NASA toont een planeet die doordrenkt is met water, maar het lijkt erop dat daar de laatste miljoenen jaren niet veel meer mee gebeurd is dan bevroren in de grond te zitten.

De Mars Odyssey satelliet die sinds 2001 om Mars cirkelt heeft bewijs geleverd dat er een grote hoeveelheid ijs in de oppervlakte zit, slechts 45cm onder het oppervlak. Op sommige plekken bestaat de bovenlaag uit zeventig procent ijs per volume, wat een significante concentratie is.

Wetenschappers hebben gespeculeerd dat vroeger grote hoeveelheden water over Mars stroomden, die als regen op het oppervlak terecht kwamen, en in rivieren en stroompjes naar meren stroomden en misschien zelfs oceanen.

Odyssey en de Global Surveyor hebben onlangs gekeken of er ook sporen zijn van mineralen die zich in dergelijke gebieden gevormd hebben.

Het resultaat is positief. Surveyor heeft significante hoeveelheden mineralen gevonden, genaamd 'hematiet'. NASA gaat misschien volgend jaar een paar karretjes in dat gebied rond laten rijden.