Tilburgse horeca discrimineren

Real_Fairlane had ons via de newssubmit het volgende te melden:

In Tilburg is bij een praktijktest van de politie en het Anti Discriminatie Bureau gebleken dat horecagelegenheden in deze stad stelselmatig allochtone (gekleurde) bezoekers weigeren. Het OM heeft inmiddels aangekondigd naar twee discotheken een onderzoek in te stellen, omdat die 'bovenmatig' discrimineren.

Het gaat om The Talk en F.I.O.D.. Burgemeester Stekelenburg van Tilburg noemt de handelwijze van de twee discotheken schokkend: Als ik mijn hart had laten spreken dan had ik deze ondernemingen dit weekeinde gesloten. Dat doe ik niet, omdat ik dan vermoedelijk teruggefloten word door de bestuursrechter", zei hij.

De praktijktest werd uitgevoerd omdat bij de gemeente steeds meer signalen binnenkwamen dat sommige horecabedrijven aan de deur discrimineren. Ook klaagden jongeren aanhoudend over discriminatie door portiers van disco's en kroegen. Als test ging eerst een gekleurd koppel naar de deur. Als die er niet in mocht (omdat het al ''vol'' zou zijn), probeerde een blank koppel het; die kwamen ten alle tijden wel naar binnen.