Weer veel kritiek op ideeën minister Nawijn

Bij het CDA neemt de irritatie over het optreden van LPF-minister Nawijn (Vreemdelingenbeleid en Integratie) snel toe. Nawijn, die afgelopen dagen met een stroom ideeën de media haalde, ontbreekt het volgens het CDA aan concrete plannen. Gisteren haalde Nawijn het nieuws met het plan om specifieke subsidies aan allochtonen stop te zetten en om gemeenten te straffen die niet meewerken aan het uitzetten van illegalen.

Premier Balkenende zei vanuit Brussel dat Nawijn ''eerst de zaken op een ordentelijke manier aan de orde moet stellen''. Dat betekent dat de minister zijn plannen eerst in het kabinet moet bespreken voordat hij ze wereldkundig maakt.

CDA-kamerlid Van Vroonhoven vindt dat Nawijns plannen alle kanten opschieten. "Het is los zand, de samenhang ontbreekt. We willen dat hij nu eens met concrete plannen komt. Ik wil best serieus ingaan op voldragen plannen, maar niet op elk krantenbericht. Het houdt een keer op."

VVD

De VVD kijkt ook met verbazing naar alle plannen van minister Nawijn, maar heeft in principe niet veel problemen met de inhoud van de voorstellen. "Het heeft wel iets fris", zegt voormalig minister van Defensie De Grave. Maar het moet ook niet te lang duren, vindt hij. "We kunnen het niet voortdurend hebben over proefballonnetjes''.

De LPF-fractie zelf is wel te spreken over alle plannen die hun ministers de laatste tijd hebben gelanceerd, zo liet aftredend LPF-fractievoorzitter Herben gisteren weten.

VNG

De uitlating van Nawijn van gisteren, dat gemeenten het uitzetten van illegalen niet moeten dwarsbomen, leidde ook tot een knallende ruzie met de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG). Volgens VNG-directievoorzitter Van den Berg is het de schuld van de Haagse politiek zelf dat het uitzetten van uitgeprocedeerde asielzoekers faalt.

Volgens de VNG is de harde aanval die Nawijn op de gemeenten opende dan ook volstrekt misplaatst en kunnen de gemeentebesturen vaak niet anders dan besluiten om de asielzoekers toch op te vangen, al was het alleen maar om de openbare orde te kunnen garanderen.