'Meditatiecursussen voor (ex-)gedetineerden'

Flying_Vee had ons via de newssubmit het volgende te melden:

(Ex-)gedetineerden in Nederland kunnen in de toekomst mogelijk meditatiecursussen gaan volgen, die hen helpen hun geest te verlossen van negatieve neigingen.

Een directeur van de penitentiaire inrichting in Tilburg oriënteert zich op de vipassana-methode door vanaf woensdag zelf een tiendaagse cursus te gaan volgen. Vipassana ('de dingen zien zoals ze zijn') is een oude methode die de beoefenaren herleiden op Boeddha zelf. De bedoeling van de geestelijke oefening is om door middel van zelfobservatie de geest te bevrijden van negatieve neigingen als haat, woede, angst en hebzucht.

De gevangenisdirecteur is ook bestuurslid van de stichting Exodus, die ex-gedetineerden helpt bij hun terugkeer in de maatschappij. Nog drie mensen van Exodus doen aan de cursus mee, zei manager J. Molmans van het Exodus-kantoor in Den Bosch, ook één van de cursisten.

Ieder jaar doen in ongeveer negentig landen meer dan 100.000 mensen mee aan vipassana-cursussen. In India en de Verenigde Staten wordt de methode ook in gevangenissen gebruikt.