Zoon Soeharto krijgt 15 jaar cel voor moordcomplot

Tommy Soeharto, de jongste zoon van de oud-president van Indonesië, is veroordeeld tot 15 jaar gevangenisstraf. Hij moet de cel in omdat hij vorig jaar de moord op rechter Syafiuddin Kartasasmita heeft beraamd. Daarnaast wordt hij ook gestraft vanwege illegaal wapenbezit en het ontlopen van justitie. De opgelegde straf, 15 jaar cel, is conform de eis van de aanklager.

Soeharto zelf was niet bij de uitspraak aanwezig. Hij meldde zich op ochtend van de dag van de uitspraak ziek. De rechtbank in Jakarta heeft het vonnis desondanks toch uitgesproken. Zij wees het verzoek van Soeharto's advocaat om uitstel af. Soeharto werd 28 november vorig jaar gearresteerd. Hij was voortvluchtig sinds begin november 2000.

De vermoorde rechter veroordeelde Tommy in 2000 wegens corruptie tot anderhalf jaar cel. De zoon van dictator Soeharto dook daarna onder om zijn straf te ontlopen. Vervolgens werd de rechter op 27 juli vorig jaar door twee mannen doodgeschoten. Justitie verdacht Tommy ervan de moordenaars te hebben ingehuurd voor 11.000 euro.

De twee moordenaars zijn eerder al veroordeeld tot levenslang. Zij hadden voor hun proces verklaard dat Tommy hen had ingehuurd. Maar tijdens hun proces trokken ze die belastende verklaring weer in.

Tommy is het eerste lid van de familie Soeharto dat zich voor een rechtbank heeft moeten verantwoorden. Zijn vader is eerder aangeklaagd wegens grootschalige corruptie, maar gezien de zwakke gezondheid van de voormalig dictator komt het niet tot een rechtszaak.

De zaak tegen Tommy is voor veel Indonesiërs een cruciale test om hun geloof in het rechtssysteem te herstellen. Het justitiële apparaat staat nog altijd bekend als door en door corrupt, ondanks de val van president Soeharto.

De Verenigde Naties zeiden eerder deze week nog dat de Indonesische justitie tot de meest corrupte en incompetente ter wereld behoort. De eis van 'slechts' 15 jaar tegen Tommy leidde al direct tot kritiek omdat Indonesië de doodstraf kent voor moord.