Melkert en Fortuyn botsten op 5 mei hard met elkaar

De dag voor zijn dood heeft Pim Fortuyn nog een bikkelharde confrontatie gehad met Ad Melkert. Dat blijkt uit een gisteravond in NOVA uitgezonden opname van een dubbelinterview, dat twee AD-journalisten, Jean Dohmen en Milja de Zwart, op 5 mei hadden in Hotel des Indes.

Vooral over de ''demonisering'' van zijn persoon door de PvdA maakte Fortuyn zich erg kwaad: schreeuwend tegen Melkert zei hij: ,,Jullie hebben half Rotterdam tegen mij opgezet! Kom op, ik kan niet eens meer veilig over straat! En dat komt door de PvdA, door mijnheer Kok die u zo respecteert.'' Hierna kijkt Melkert hem geschrokken aan en lijkt weg te willen kruipen in zijn stoel.
Fortuyn gaat door: ,,Weet u dat ik drie internationale persconferenties heb moeten geven om het beeld dat jullie van mij hebben neergezet recht te zetten? Wat doet u na de eerste uitslag van de verkiezingen in Frankrijk? Suggereren dat hier Le Pen komt, het is een bloody shame, mijnheer Melkert!''
Na een stilte vraagt Melkert ijzig: ,,Bent u klaar?''. Fortuyn: ,,Absoluut.'' Melkert: ,,Een schande. Echt zeer ongepast wat hij allemaal zegt en beweert.'' Fortuyn: ,,Wat een arrogantie, geef eens argumenten. Geef eens aan waarin ik lijk op Le Pen. Zeg het eens, wees nu eens eerlijk.'' Melkert: ,,U vist in dezelfde troebele vijver. Dat is wat u doet.''

Therapeutisch gesprek

Fortuyns woordvoerder Mat Herben, die aanwezig was bij de confrontatie tussen zijn leider en Ad Melkert, noemt het na afloop een therapeutisch gesprek. Een opgewonden Fortuyn vertelt aan Herben dat hij opgelucht is - eindelijk heeft hij zijn grootste tegenstander de waarheid kunnen zeggen.

Volgens de twee journalisten zat de PvdA-leider een deel van het interview weggedoken in zijn stoel. Na het dubbelinterview maakt hij een aangeslagen indruk. Zijn gezicht is bleek.

De journalisten spreken over ''een botsing tussen twee planeten''. Het maakte duidelijk dat de kloof tussen de twee opponenten, na weken van pijnlijke verwijten, onoverbrugbaar was geworden.

Toch is Melkert niet alleen slachtoffer. De twee mannen sparen elkaar tijdens het bijna drie uur durende gesprek niet. Fortuyn is ad rem en probeert zijn tegenstander met veel verbaal geweld omver te blazen, Melkert wil hem het bloed onder de nagels uit halen.

Boek

Het historische debat bleef door de moord op Fortuyn op de plank liggen. Door de hevige polarisatie en de grimmige sfeer die daardoor ontstond vonden zowel de LPF als de PvdA het verstandiger het interview niet af te drukken. Het verschijnt nu alsnog compleet in het boek ''Fortuyn'' van het Algemeen Dagblad, dat deze week in de handel komt.

Fortuyn vs Melkert op 5 mei