[Wielrennen] Garzelli uit Giro gezet

Ook bij de contra-expertise, na zijn eerste positieve dopingcontrole vorige week, is wielrenner Stefano Garzelli positief bevonden. De renner, in dienst van de Mapei-ploeg, is direct uit de Ronde van Italië verwijderd.

Garzelli werd aan het einde van de tweede etappe van de Giro d'Italia positief bevonden. In zijn urine zaten sporen van probenecide, een vochtafdrijvend middel dat mogelijk dopegebruik kan maskeren. Garzelli, al eerder winnaar van de Giro in 2000 vroeg meteen een contra-expertise aan. Die gaf hetzelfde resultaat.

Garzelli won in de 85e editie twee etappes (tweede en vijfde rit) en stond tweede in het algemeen klassement, op ruim drie minuten van leider Jens Heppner. De twee etappezeges worden hem door de positieve controle ontnomen.

Na Stefano Garzelli is nu ook Gilberto Simoni positief bevonden in de Ronde van Italië. Bij een controle werd in de urine van de winnaar van vorig jaar op 24 april in de Ronde van Trentino sporen van cocaïne gevonden.

Zijn ploeg Saeco wil de Italiaan nog niet veroordelen en wacht eerst de contra-expertise af. Simoni is nu achtste in de Ronde van Italië na negen etappes.