FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van woensdag 22 mei 2002

Alien Ant Farm betrokken bij ongeval

De Californische rockband Alien Ant Farm, die afgelopen weekend nog optrad tijdens Pinkpop, is in Spanje vanmorgen betrokken geraakt bij een zwaar verkeersongeluk. De bus van de band botste op de snelweg achterop een vrachtwagen. Daarbij kwam de Britse chauffeur van de groep om het leven. De vier leden van Alien Ant Farm liepen onder meer botbreuken op, ook de tourmanager en technici liepen verwondingen op. David Zajic, hoofd beveiliging uit Tsjechië, ligt met onbekend letsel op de intensive care. Zanger Dryden Mitchell heeft rug-en nekletsel.

De meeste band- en crewleden sliepen op het moment van het ongeluk. Alle verdere concerten van de Europese toer van de groep zijn afgelast.

Protest tegen nieuwe internet wetgeving

Het Europees Parlement stemt op 29 mei aanstaande over hele belangrijke nieuwe privacy-wetgeving. In deze verordening wordt zowel een eventueel spamverbod geregeld als (onbeperkte) opslag van tot nu toe ongedefinieerde verkeersgegevens. Zowel Europese als Amerikaanse burgerrechtenbewegingen als registratiekamers waarschuwen dat het met verkeersgegevens de verkeerde kant op dreigt te gaan, dat het Europees Parlement zich om laat praten door de sterke law en order lobby.

In concreto kan dit betekenen voor een provider als bijvoorbeeld XS4ALL, die sterk tegen dit soort wetgeving strijdt, dat ze alle verkeersgegevens van al hun klanten een aantal jaren moeten bewaren, en dat varieert van inbelgegevens en e-mail logfiles inclusief subjectregel, tot absurditeiten als http, ftp, irc en newslogfiles. Reken maar op nieuwe cybercentres om al die data te bewaren, die bovendien voor opsporingsdoeleinden volstrekt onbetrouwbaar zijn.

Opslag van verkeersgegevens van verdachten is niet onredelijk, maar generieke opslag druist regelrecht in tegen het Europees Verdrag op de Rechten van de Mens. Vanuit GILC, de Global Internet Liberty Campaign is een online petitie gemaakt waar bezorgde individuen hun handtekening kunnen zetten onder een brief aan de president en leden van het Europees Parlement.

Motorrijder 5 maal in de fout

sjunnie had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Een 35-jarige Duitse motorrijder is maandagavond in Venlo aangehouden, omdat hij zonder motorrijbewijs en onder invloed van drugs op een gestolen motor reed.
De motorrijder werd staande gehouden omdat hij nogal slingerend over de Prinsessesingel in Venlo reed.

Tijdens controle van het voertuig bleek dat er een Nederlandse kentekenplaat over de Duitse was bevestigd. De bestuurder verklaarde spontaan dat hem dat niet was opgevallen toen hij de motor een week eerder had gestolen.

Uit nader onderzoek bleek bovendien dat de man, die voor nader onderzoek is aangehouden, nog een celstraf open heeft staan van veertien dagen.

Vervalsen tankkaart duur grapje

SvenG had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Een 31-jarige man uit Utrecht is gisteren in België veroordeeld tot een boete van 495.000 euro, en een gevangenisstraf van een jaar, waarvan vier maanden voorwaardelijk, voor het vervalsen van een tankkaart.

De Utrechter werd in december vorig jaar aangehouden bij een benzinestation in Hasselt waar hij met een valse kaart de vrachtwagen van een Turkse chauffeur aan het tanken was. De man had al drie keer eerder de kaart aangeboden aan Turkse truckers die hem de helft van de prijs van de brandstof betaalden.

Na zijn arrestatie vond de politie in het hotel waar de man verbleef, een computer en apparatuur om creditcards te kopiëren.

Meisje vermoord door e-mailkennis

gerritdekzijl, ikke_ook, Stephan had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Woensdag melde het Duitse computertijdschrift Chip dat een dertienjarig meisje uit de Amerikaanse staat Connecticut is gewurgd door een man die ze via e-mail had leren kennen.

Op vrijdag is het meisje gaan winkelen en is daarna nooit meer teruggekeerd. De politie vond later in haar computer e-mails van een 25-jarige man. In de e-mailtjes stonden aanwijzingen over een ontmoetingsplek, héél toevallig werd op die plaats het ontzielde lichaam van het meisje gevonden.

Inmiddels is de man gearresteerd en heeft de man bekend. In de bekentenis verklaarde hij dat hij meerdere malen seksueel contact met haar heeft gehad, en ook op de dag dat hij haar vermoorde. De motieven voor zijn daad zijn (nog) niet bekend.

Nachtelijke verkeerscontrole op de A12

ToMaSZ had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Tijdens een nachtelijke verkeerscontrole zijn dinsdagnacht op de rijksweg A12 Arnhem-Utrecht bij Ede 84 vrachtwagens en 768 personenauto's gecontroleerd. Tevens werden er ook 3180 voertuigen op snelheid gecontroleerd, wat 400 bekeuringen opleverde. De hoogst gemeten snelheid was 207 kilometer per uur, terwijl een maximum van 120 kilometer per uur was toegestaan.

Eén verdachte die mee moest komen voor een controle maakte zich uit de voeten. Na een wilde achtervolging wist de man te ontkomen. Zijn auto werd later terug gevonden in Utrecht.

Wel wist de politie een man aan te houden die in zijn rugleuning 10 kilo wiet en 19 kilo hasj had verstopt. Verder werden er ook wapens in beslag genomen zoals honkbalknuppels en slagersmessen.

Aan de grote controle deden ook Duitse agenten mee. Woensdag zullen Nederlandse agenten hun Duitse collega's assisteren bij een controle in Duitsland.

Brooklyn Bridge afgesloten na verdacht pakje

ikke_ook had ons via de newssubmit het volgende te melden:

In New York is woensdagochtend de Brooklyn Bridge een uur lang afgesloten geweest. Door de vondst van een verdacht pakje. Het pakje bleek volgens de politie niets zorgwekkends te bevatten.

De FBI waarschuwde gisteren nog voor aanslagen in New York. Er zouden aanwijzingen zijn dat terroristen aanslagen voorbereiden op bruggen en toeristische attracties zoals het Vrijheidsbeeld en Brooklyn Bridge, meldden Amerikaanse media.

Deze week is de start van Vlootweek er komen dan 22 marineschepen en 6000 zeelieden naar de rivieren East en Hudson in New York. De veiligheids maatregelingen zullen zeer groot zijn om terroristische activiteiten te verhinderen.

[Voetbal] Bondscoach Waseige stopt

De Belgische Bondscoach Robert Waseige gaat stoppen met het trainen van Het Belgisch Nationaal elftal na het WK in Zuid-Korea en Japan. Waseige heeft besloten zijn contract niet te verlengen, omdat hij na het WK de club Standard Luik gaat trainen. Luik is de club waar hij ooit zijn carriere is begonnen.

De KBVB (de Belgische voetbalbond) heeft de trainer wel nog een aanbod gedaan om bondscoach te blijven, maar dat heeft hij afgeslagen. De Rode duivels wonnen 14 van de 29 wedstrijden onder leiding van Waseige, ze verloren 6 maal.

Chinese gevechtspiloten de ruimte in

SF_RRR had ons via de newssubmit het volgende te melden (herschreven en al!):

De 14 beste piloten van het leger gaan naar de Maan in 2010. De 14 Piloten zijn ongeveer 1.70m en 50 Kilo, grotere en zwaardere mensen kan hun shuttle niet aan voor hun reis naar de maan. Er staat al een bemande ruimtemissie gepland voor 2005.

De prijs van een ruimtepak zal ongeveer 10 miljoen Yuan (1.2miljoen euro) kosten en tevens zullen ze zelf hun voedsel kweken in de ruimte, iets wat de Russen en Amerikanen nog niet gedaan hebben in de ruimte. De Chinezen worden overigens het derde land ter wereld dat zelf hun mensen de ruimte instuurt.

LPF-leider doet beroep op Zalm

De VVD moet meedoen aan een kabinet met het CDA en de LPF. Matt Herben, LPF-leider, deed vanmiddag een dringend beroep op VVD-leider Zalm om daarin mee te gaan.

Herben en Zalm hebben vanmiddag de verkiezingsprogramma's van de partijen vergeleken. Volgens Herben was de conclusie dat LPF en VVD op het gebied van openbare orde en veiligheid, zorg, immigratie en de aanpak van de bureaucratie goed kunnen samenwerken.

Zalm deelde na de bijeenkomst mee dat hij zich zal beraden.

Zalm heeft tot nu toe steeds gezegd dat hij in de oppositie wil. Gisteren stelde hij nog voor dat het CDA en de LPF desnoods een minderheidskabinet vormen, wat in grote lijnen gesteund zou kunnen worden door de VVD (waardoor bij een aantal punten een kamermeederheid vaststaat).

Nieuw kabinet moet bezuinigen

Het nieuwe kabinet zal de komende jaren miljarden euro's moeten bezuinigen. Gebeurt dit niet, dan is er geen extra geld beschikbaar voor de zorg of het onderwijs.

Topambtenaren van Financien, Economische en Sociale Zaken hebben aan informateur Donner geschreven dat een nieuw kabinet maar liefst vier miljard euro moeten bezuinigen om een financieringstekort te voorkomen. Zonder nader ingrijpen ontstaat er een financieringstekort van 0,8%, aldus het advies.

Vrijwel alle politieke partijen streven naar een overschot van zo'n 1%. Volgens de topambtenaren kan dat in 2006 alleen worden bereikt als er 6,5 tot 10,5 miljard euro wordt bezuinigd. Dan houdt men 2 tot 4 miljard over voor zorg, onderwijs en veiligheid.

Nederlandse Bank

Vandaag kwam De Nederlandse Bank (DNB) met een toelichting op het jaarverslag van de bank. DNB-president Wellink verklaarde dat aflossing van de staatsschuld de grootste prioriteit moet krijgen. Zonder een slinkende staatsschuld zal het welvaartsniveau in ons land en in de rest van Europa fors inzakken. Ook moet de politiek meer rekening moet houden met de toenemende vergrijzing in Nederland. Gebeurt dat niet, dan zal eveneens ons welvaartsniveau sterk dalen.

Wellink waarschuwde verder voor een verdere verslechtering van de Nederlandse concurrentiepositie. Hij pleit voor een forse correctie van prijzen en lonen.

Een en ander betekent dat informateur Donner zijn werk onder een slecht economisch gesternte moet doen. De groei staat zo goed als stil en de werkloosheid loopt weer op. De verkiezingen werden juist gedomineerd door nieuwe plannen voor zorg en onderwijs. Alleen Pim Fortuyn zei dat er voorlopig geen extra geld nodig was.

Onderzoek naar gratis openbaar vervoer

thierryd had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Wethouder van verkeer Y. van den Bergh wil een onderzoek instellen naar de mogelijkheden voor gratis openbaar vervoer in Utrecht.
Zij wil de Belgische plaats Hasselt als uitgangspunt gebruiken, waar het gratis reizen met de bus al jaren mogelijk is.
Het onderzoek is een initiatief van haar partij Leefbaar Utrecht. De partij vindt dat er te veel geld gaat zitten in de aanleg van nieuwe wegen en het onderhoud van de bestaande wegen. Dat zou er volgens Leefbaar Utrecht toe kunnen leiden dat het geld op een bepaald moment niet meer opgebracht zou kunnen worden. Het aanbieden van gratis openbaar vervoer zou mogelijk de toename van auto's in de binnenstad kunnen reduceren volgens Leefbaar Utrecht.

Het busvervoer in Hasselt heeft de afgelopen jaren sterke groei meegemaakt. Door te besparen op de aanleg en onderhoud van wegen verdient de stad de kosten terug. Van den Bergh benadrukt overigens dat openbaar vervoer nooit echt gratis kan zijn omdat de kosten hoe dan ook door de burger moeten worden opgebracht.

Gemeenten mogen seksbranche niet weigeren

De streng christelijke Gelderse gemeenten Elburg en Barneveld mogen bordelen, seksbioscopen, parenclubs, prostitutiebedrijven en erotische massagesalons niet bij voorbaat (in de bestemmingsplannen) verbieden. Barneveld en Elburg wilden een algeheel verbod op vestiging van seksinrichtingen "ter bescherming van de openbare zeden", daartoe stelden ze speciale plannen op.

De Raad van State (RvS) bepaalde vandaag echter dat de gemeenten hun bevoegdheden overschrijden als ze een algeheel bordeelverbod in hun plannen zouden opnemen. Ook stelt de RvS dat een totaalverbod op seksinrichtingen alleen kan als er ruimtelijke bezwaren zijn. Bijvoorbeeld als een bordeel naast een school zou komen. Dergelijke criteria stelden Barneveld en Elburg niet op: zij vinden seksbedrijven gewoon niet passen in hun gemeenschap.

In beide gemeenten hebben CDA, ChristenUnie en SGP een meerderheid in de gemeenteraad. Voor zover bekend zijn Barneveld en Elburg de enige gemeenten die de seksbranche buiten hun gemeenten proberen te houden.

SP wil niet met LPF en CDA in coalitie

SP-leider Marijnissen sluit een coalitie van zijn partij met het CDA en de LPF uit. Marijnissen meent dat de negen zetels van zijn partij niet genoeg gewicht in de schaal leggen om de twee grote partijen naar links te kunnen trekken. Ook zijn de programmatische verschillen tussen de combinatie CDA en LPF en de SP volgens de socialistische fractievoorzitter te groot. Eerder wees Marijnissen deelname aan een dergelijke coalitie niet meteen van de hand.

Uit gesprekken van informateur Piet Hein Donner met de andere kleinere politieke partijen, blijkt dat het merendeel van die fracties de komende jaren kiest voor de oppositie.

GroenLinks

Want niet alleen Marijnissen van de SP, maar ook fractievoorzitter Paul Rosenmöller van GroenLinks bedankt voor een regering samen met het CDA en de LPF. Zijn partij is niet van plan om een rechtse coalitie aan een zetelmeerderheid te helpen.

D66-leider Thom de Graaf voelt ook niets voor deelname aan een rechtse regering. En ook de ChristenUnie ziet voor zichzelf een rol in de oppositie weggelegd. De fractievoorzitters van de SGP en Leefbaar Nederland zullen deze middag als laatste gepolst worden door informateur Donner.

Hollywood grossiert in vervolgfilms

Het lijkt erop dat Hollywood een beetje gebrek aan inspiratie heeft. Of juist zoveel inspiratie dat ze het niet in 1 film kwijt kunnen, want het zal de komende tijd weer vervolgfilms regenen. We zetten de meest bekende even op een rijtje, waarbij in het midden gelaten wordt of we op al deze vervolgfilms zitten te wachten.

Momenteel draait Star Wars 2 (Attack of the Clones) in de bioscoop en we krijgen nog te zien:

Blade 2
Stuart Little 2
Jungle Jack 2
Men In Black 2
Spy Kids 2
Santa Clause 2
Bad Boys 2
Spider-Man 2
Charlie's Angels 2
Meet The Parents 2
Analyze This 2
Shrek 2
American Psycho 2
Soldaat van Oranje 2
X-Men 2
Final Destination 2
The Matrix 2 & 3
Lord of the Rings 2 & 3
Harry Potter 2 & 3
Austin Powers 3
Star Wars 3
Scary Movie 3
Terminator 3
Hannibal 3
Mortal Kombat 3
Rush Hour 3
Mission Impossible 3
Indiana Jones 4
Child's Play 5
Batman 5
Star Trek 10
James Bond 20

Jonge verdachten terroriseerden Eindhoven

ikke_ook had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Zes jongens met een leeftijd tussen de veertien en zeventien jaar die het afgelopen weekeinde gearresteerd zijn door de Eindhovense politie, zitten nog steeds in voorarrest.

De politie verdenkt hen van een waar schrikbewind in de Eindhovense wijk Vaartbroek. Het zestal zou geregeld feestjes hebben verstoord, ook bij particulieren. Daarnaast worden ze door de politie ook verdacht van een aantal vernielingen en inbraken. Een kerk en een winkelcentrum in de wijk waren regelmatig het doelwit van deze vandalen.

Enkele jaren geleden terroriseerde een andere groep jongeren dezelfde wijk. Nadat de politie de kopstukken van die bende had opgepakt kwam daar een einde aan. Vijf van de verdachten die nu vastzitten, zijn de jongere broers van de daders van destijds. Ze zijn alle vijf al eerder veroordeeld tot voorwaardelijke straffen.

Meisje pleegt zelfmoord om huiswerk

De submit werd veelvuldig gebruikt voor het volgende bericht:

Een 10-jarig meisje uit Oostenrijk heeft zelfmoord gepleegd omdat ze in de veronderstelling was dat ze haar huiswerk niet naar behoren had gemaakt. Het meisje heeft zich van het leven beroofd met het pistool van haar vader. Het lichaam van het meisje werd gevonden door haar vader in een bos bij Graz.

De politie heeft bekend gemaakt dat het meisje haar daad zorgvuldig had voorbereid. Ze had een afscheidsbrief geschreven, waarin stond waar en hoe laat ze zelfmoord ging plegen. Verder stond erin waar haar spaargeld naar toe moest gaan en hoe haar begrafenis eruit moest zien. Het meisje stond bekend als een uitstekende leerlinge.

16 miljoen euro Foster Parents zoek

Volgens het Arnhemse gerechtshof is 16 miljoen euro nooit bij Foster Parents Plan kinderen in de Colombiaanse stad Baranquilla aangekomen. De Stichting Proceskostenfonds bracht vorig jaar de folder `Foster Parents Plan, slecht plan' uit waarin werd gesteld dat zelfs 43 miljoen euro zoekgeraakt zou zijn. Dit achtte het hof onjuist. Waar het geld van de donateurs is gebleven, is onduidelijk.

Onlangs zegden duizenden leden van FPP hun lidmaatschap op nadat interim-manager Pagano in opspraak kwam door zijn hoge salaris.

Bouwput vol met water

BugsZero had ons via de newssubmit het volgende te melden:

De wijken Morgenstond en Bouwlust in Den Haag zijn vandaag omstreeks het middaguur zonder water komen te zitten. Dat kwam door een breuk in het waternet op de hoek Leyweg-Hengelolaan. Het water stroomde als een Niagarawaterval in de bouwput voor een V&D vestiging.
In de bouwput, twintig bij honderd meter, stond het water binnen drie kwartier twee meter hoog.



(foto Jos van Leeuwen)

Kans op VVD in de regering groot

De kans dat de VVD gaat deelnemen aan de nieuwe regering lijkt steeds groter te worden. Vandaag hebben ook Paul Rosenmöller (Groen Links) en Jan Marijnissen (SP) te kennen gegeven dat ze niet willen deelnemen aan een kabinet.

Rosenmöller geeft aan dat de verschillen tussen zijn partij en de LPF en het CDA "onoverbrugbaar" zijn. De Groen Links-leider wil nog wel deelnemen aan een kabinet tussen CDA, PvdA en Groen Links, omdat hij begrijpt dat de VVD na de verkiezingsnederlaag liever oppositie wil gaan voeren. Echter die kans lijkt vrijwel uitgesloten, aangezien de PvdA door de enorme verkiezingsnederlaag eieren voor zijn geld kiest en ook in de oppositie wil.

Eerder opperde Rosenmöller een kabinetsformatie tussen CDA, LPF en SP. Te meer omdat de SP deze mogelijkheid niet direct van de hand wees. Maar nu blijkt dat de SP toch niet wil deelnemen aan het kabinet omdat, volgens Marijnissen, de SP een te kleine partij is. Hij vreest dat hij "de twee reuzen niet naar links kan duwen".

Reuzenster maakt muziek

Realist_ik had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Sterrenkundigen uit België, Zwitserland en Denemarken hebben voor het eerst de trillingen van een reuzenster waargenomen. Al eerder was het bekend dat onze zon in bepaalde periodes zich gedraagd als een gigantisch muziekinstrument, maar tot op heden was het nooit aangetoond dat sterren dit ook doen.

Onlangs werden gelijkaardige trillingen als bij de zon voor het eerst waargenomen bij de ster Alpha Centauri. Maar omdat die ster veel op onze zon lijkt zijn de onderzoeker "verder gaan zoeken" naar een andere ster. Het bewijs werd echter geleverd door "Xi Hydrae", wat op 130 lichtjaren van ons af staat en maakt deel uit van het sterrenbeeld "Hydra" (De Waterslang). De diameter van "Xi Hydrae" is tien keer zo groot als die van de zon. Haar massa is drie keer zo groot en ze is zestig keer helderder.

Door trillingen van sterren te bestuderen hopen sterrenkundigen veel bij te leren over het binnenste van een ster.

Vrijheidsbeeld mogelijk doelwit terreur

Realist_ik had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Volgens de Amerikaanse federale recherche (FBI) zijn er onbevestigde berichten dat terroristen een aanslag zouden beramen op het Vrijheidsbeeld in New York. De FBI heeft het stadsbestuur van New York alvast gewaarschuwd. Ook de terrorismebestrijdingsdienst van de stad is op de hoogte gesteld. De autoriteiten hebben extra veiligheidsmaatregelen getroffen rond belangrijke monumenten in de stad.

Volgende week vindt in de Big Apple het massaal bezochte zeilevenement Fleet Week plaats. Uit veiligheidsoverwegingen mogen de schepen echter niet langer in de buurt van het Vrijheidsbeeld en Ellis Island komen.

Zuiden Griekenland getroffen door aardbeving

Likos had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Griekenland is dinsdagavond getroffen door een krachtige aardbeving. Hoewel de beving duidelijk voelbaar was, is geen schade gemeld. Wel zijn volgens de Griekse omroep de telefoonverbindingen verbroken.

Duizenden inwoners en toeristen in Chania, Heraklion en Rethymnon op Kreta vluchtten hun huizen en hotels uit. Volgens eerste metingen had de beving een kracht van tussen de 5,8 en 6,1 op de Schaal van Richter. Het epicentrum lag ongeveer 40 kilometer onder de zeebodem tussen Kreta en de Peloponnesos.

Alle passagiers naar stuurboord

Nightwish had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Een grap van een medewerker aan boord van een veerboot werd niet op prijs gesteld. De medewerker sommeerde alle passagiers aan stuurboord te gaan staan. Omdat de veerboot verkeerd geladen zou zijn.

De PSD (Provinciale Stoomboot Diensten) roept de medewerker op het matje.
Directeur H. Thomaes zei "Totaal ongepast" "Vanwege het veiligheidsgevoel van de passagiers aan boord." Hij weet wie er verantwoordelijk is voor de grap en zal wederhoor toepassen. Het is de tweede keer dat een medewerker op het matje geroepen wordt in twee weken tijd.

Onlangs zette een collega de tekst I love Pim op de lichtkrant. Automobilisten klaagden erover, Collega's vonden het niet kunnen en Statenleden veroordeelden de actie. De man is berispt door de directie.

Aanvullend:
Ik kan nergens vinden op welk traject het is gebeurd. Ze varen de volgende routes.
1. Vlissingen-Breskens tussen Walcheren en West Zeeuwsch-Vlaanderen
2. Kruiningen-Perkpolder tussen Zuid-Beveland en Oost Zeeuwsch-Vlaanderen.

[Voetbal] Spelers Sociedad gaan klooster in

De spelers van de Spaanse voetbalclub Real Sociedad zullen het klooster in gaan ter afsluiting van het seizoen. Trainer Olabe van de Spaanse club verklaarde dat het team zich af zondert ,,om de geest te versterken.''

De spelers, waaronder de Nederlandse keeper Sander Westerveld, zullen vier dagen lang bij de monniken verblijven. Het betekent ook sober leven voor de doorgaans verwende voetballers; geen televisie, geen telefoon of andere vormen van contact met de buitenwereld.

Kwart zoogdieren dreigt uit te sterven

Snoggle had ons via de newssubmit het volgende te melden:

De komende 30 jaar worden meer dan 11.000 dier- en plantsoorten met uitsterven bedreigd. Dat staat in een rapport van UNEP, de milieuorganisatie van de VN. De VN vrezen dat in totaal meer dan 11.000 dier- en plantsoorten gevaar lopen.Daaronder zijn duizend zoogdieren en 5000 planten. Een op de acht vogelsoorten is er zo slecht aan toe dat hun voortbestaan direct in gevaar komt.

De bedreiging van de diersoorten is volgens de UNEP het gevolg van de verwoesting van hun natuurlijke leefomgeving en de introductie van diersoorten in delen van de wereld waar ze oorspronkelijk niet voorkwamen.Het oprukken van de mens in regenwouden, de industrie en de teloorgang van waterrijke gebieden zijn zo goed als fataal voor de overlevingskansen van kwetsbare flora en fauna, concludeert de UNEP, die de schade ana het milieu van de afgelopen dertig jaar in kaart bracht. Veel van deze problemen zouden voorkomen kunnen worden als regeringen zich hielden aan de afspraken die in 1992 gemaakt zijn bij de internationale milieutop in Rio de Janeiro.

[Wielrennen] Garzelli uit Giro gezet

Ook bij de contra-expertise, na zijn eerste positieve dopingcontrole vorige week, is wielrenner Stefano Garzelli positief bevonden. De renner, in dienst van de Mapei-ploeg, is direct uit de Ronde van Italië verwijderd.

Garzelli werd aan het einde van de tweede etappe van de Giro d'Italia positief bevonden. In zijn urine zaten sporen van probenecide, een vochtafdrijvend middel dat mogelijk dopegebruik kan maskeren. Garzelli, al eerder winnaar van de Giro in 2000 vroeg meteen een contra-expertise aan. Die gaf hetzelfde resultaat.

Garzelli won in de 85e editie twee etappes (tweede en vijfde rit) en stond tweede in het algemeen klassement, op ruim drie minuten van leider Jens Heppner. De twee etappezeges worden hem door de positieve controle ontnomen.

Na Stefano Garzelli is nu ook Gilberto Simoni positief bevonden in de Ronde van Italië. Bij een controle werd in de urine van de winnaar van vorig jaar op 24 april in de Ronde van Trentino sporen van cocaïne gevonden.

Zijn ploeg Saeco wil de Italiaan nog niet veroordelen en wacht eerst de contra-expertise af. Simoni is nu achtste in de Ronde van Italië na negen etappes.

Belg heeft al half jaar lijk vriendin in auto

Een Belg uit Châtelet heeft al ongeveer een half jaar het lijk van zijn vriendin in de auto liggen. De Belg had het meisje vorig jaar december vermoord en het lijk daarna achter in zijn kofferbak gelegd.

De vader van de moordenaar heeft het lijk ontdekt achter in de auto. Hij reed mee met de auto en rook een verdacht geurtje, waarna hij is gaan kijken in de kofferbak.

Uiteindelijk bleek dat de auto met het lijk eerst drie maanden in de garage heeft gestaan en vervolgens is de dader met zijn auto weer gaan rijden. De jongen is door zijn vader aangegeven bij de politie en ingesloten.

Bart de Graaff geopereerd aan darmen

BNN maakte dinsdag bekend dat haar voorzitter, Bart de Graaff, vorige week woensdag een zware operatie aan zijn buik heeft ondergaan. Een deel van zijn dunne darm is verwijderd. Hij verblijft nog in het ziekenhuis.

Drie weken geleden werd Bart de Graaff opgenomen met een buikvliesontsteking. Tijdens een controle vorige week bleek dat deze een gaatje in zijn dunne darm had veroorzaakt, waarna een ingrijpende operatie nodig was.

De opnames voor een nieuwe serie Stalkshows zijn uitgesteld tot hij genoeg is aangesterkt.

[VS] Soldaat gepakt voor plaatsen bom

Fonkmeistah had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Toen de politie in Jacksonville, Florida (VS) een Amerikaanse soldaat liet stoppen vanwege te hard rijden, kon men niet vermoeden hij net een bom had geplaatst bij een energiecentrale.

De soldaat was gekleed in een geheel zwart outfit, volledig bewapend en rijdend in een zwarte pickup. De agenten vond in zijn auto meerdere wapens en resten van explosieven.

Nog geen twee weken geleden werden ook al 2 Israëlis in de VS aangehouden met sporen van explosieven in hun huurbusje

Tienduizenden agenten voor Bush in Berlijn

PatricQ had ons via de newssubmit het volgende te melden:

President Bush zal de komende dagen ook Duitsland aandoen tijdens zijn rondreis door Europa. Duitsland verwacht zeker 100 hevige protest acties tegen de komst van Bush en heeft daarom ongeveer 10.000 politie agenten uitgestrooid over Berlijn om de tienduizenden protestanten in toom te houden.

De protesten gaan vooral over het Amerikaanse beleid over handel, het midden oosten en de mogelijke aanval op Irak. 20 duizend protestanten hebben afgelopen dinsdag een vreedzame tocht gehouden door de straten van Berlijn met leuzen als "Yankee go home" en spandoeken met opschrift "No blood for oil" en "Axis of Evil runs through the Pentagon".

"We zijn niet tegen Amerika maar tegen de oorlogszoekende Bush" verteld Ralf Rippel - een van de protestanten - tegen een van de Reuters medewerkers. Zijn collega Gerhard Kreissig verteld "Bush moet voor een oorlogs tribunaal komen".

Stomdronken wethouder uit café gezet

gerritdekzijl had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Wethouder Raven van de gemeente Sittard/Geleen was zo dronken dat hij door de politie de kroeg is uitgezet. Raven (44), die de post veiligheid bekleedt, heeft zich ernstig misdragen op het nachtelijke kampioensfeest van handbalvereniging V en L (Vlug en Lenig) in café Cornerhouse in Sittard/Geleen, eind vorige week.

Toen de politie klachten kreeg van omwonenden over het lawaai bij het feest, schold de wethouder de agenten die een kijkje kwamen nemen de huid vol. Hij weigerde de kroeg te verlaten. Raven riep dat hij wethouder is en dat de agenten het feest niet mochten beëindigen omdat hij een vergunning zou hebben afgegeven.

"Het was al vijf uur in de ochtend", meldt politiewoordvoerder Jack van Kleef. "De meeste gasten vertrokken direct maar de wethouder wilde dat niet. Zeker van iemand met zo'n functie mag je dit niet verwachten. Er was ook geen vergunning voor dat feest".

Boeddistische monnik schiet bij gijzeling

Realist_ik had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Een gewapende Boeddhistische monnik heeft woensdag het Thaise parlement bestormd en dertig mensen in gijzeling genomen. Na een uur werd de man overmeesterd door drie agenten in burger, die zich voordeden als journalisten.

De monnik, die gekleed was in een traditionele saffraankleurige jurk, schoot eenmaal in de lucht tijdens de gijzeling. Er zijn geen gewonden gevallen.

De monnik maakte via een megafoon bekend met de premier te willen spreken om een klacht in te dienen over de politie, die hem opgepakt had toen hij een nationaal park wilde binnengaan in 1996.

Afghaanse boeddhabeelden weer opgebouwd

Realist_ik had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Een team van beeldhouwers gaat in opdracht van de Afghaanse overheid één van de twee boeddhabeelden herbouwen die onder het Talibanregime werden verwoest. Dit schrijft de Kaboel Times dinsdag. Eind 2001 was Japan gevraagd te helpen met de reconstructie van de beelden.

De Afghaanse beeldhouwer Amanullah Haidarzad leidt het project. Het grootste beeld wordt gereconstrueerd en het andere wordt verwoest gelaten als herinnering aan de barbaarse daden van de Taliban.

Kabouter-spot Dutchtone van de buis

dutchmilan had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Dutchtone's tv spotje waarin woedende dwergen een personenauto met een verbouwereerd echtpaar erin vernielen en zelfs aan het einde van het spotje overgieten met benzine, zal met onmiddellijke ingang van de buis worden gehaald.

Bij de Reclame Code Commissie (RCC) waren tientallen klachten ingediend. Daarom heeft Dutchtone besloten de spot niet meer uit te zenden.


Troep op straat gooien kost minimaal 46 euro

ZuPeRMaN had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Net na de verkiezingen is het eerste lik-op-stuk-project al weer een feit. Vandaag vindt in Gouda de aftrap plaats van een schoonmaakcampagne. Gooi je in die gemeente iets op straat en wordt je aangehouden, dan kost dat je minimaal 46 euro per feit.

Doelgroep van de actie zijn middelbare scholieren die op de route van huis, via het NS-station naar school en terug, veelvuldig afval op straat gooien; de zogenaamde Snoeproute.

Het kost de samenleving jaarlijks 250 miljoen euro om de vele tonnen zwerfafval die in de natuur en op de openbare weg komen op te ruimen.

Nieuwe robot voor het openen van bierflesjes

WWtje had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Er is nu een robot die bierflesjes voor je opent: de ABOR (Autonomous Beer-Opening Robot). Deze robot is ontworpen door een student van de University of Florida (VS).

De werking is als volgt: de robot beweegt langs een vaste lijn. Door het bier naast de lijn te zetten pakt de robot het biertje op, zet er de bieropener op en zet het flesje keurig weer geopend terug.

De robot bestaat uit 150 delen en kostte vier maanden werk. De student bekende wel dat het hem ongeveer 134 biertjes kostte om de robot perfect af te stellen en te testen.


Nieuwe vlag EU ontworpen door Nederlander

Quintessens had ons via de newssubmit het volgende te melden:

De Nederlandse architect Rem Koolhaas heeft in opdracht van Romano Prodi, voorzitter van de Europese Commissie, een ontwerp voor een nieuw Europees logo gemaakt dat het bekende beeldmerk met de 12 gouden sterren moet gaan vervangen.




Door reepjes van alle vlaggen van de huidige lidstaten aan elkaar te plakken en verticaal te verlengen creerde Koolhaas zijn "streepjescode" vlag.

Volgens Koolhaas wordt door dit logo "op een meer aantrekkelijke manier de eenheid en verscheidenheid van Europa" getoond.

Japan gebruikt lijm als wapen tegen hooligans

Youri had ons via de newssubmit het volgende te melden:

In de aanloop naar het WK voetbal in Japan en Korea, over enkele weken, zijn enkele Japanse treinmaatschappijen de strijd tegen voetbalvandalen begonnen.

Bang gemaakt door de reputatie van onder andere de supporters van Engeland en Duitsland gaan de Japanners grote stenen die langs de treinrails liggen vastlijmen. Zo hopen ze te voorkomen dat hooligans de stenen kunnen gebruiken als projectielen.

Tongzoenen op het werk geen reden voor ontslag

postzegellikker had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Vijf tongzoenen onder werktijd zijn volgens de rechtbank in Leeuwarden nog geen reden tot ontslag. Een vuilnisman uit Langweer zou een vrouwelijke collega uit Joure zo'n vijf keer vol op de mond een tongzoen hebben gegeven terwijl ze samen achter op een rijdende vuilniswagen stonden.

Daarom ontsloeg zijn werkgever, de gemeente, hem op 15 februari. De vuilnisman vocht zijn ontslag aan. Volgens de rechters heeft de gemeente onvoldoende rekening gehouden met ,,verzachtende omstandigheden''. De zoon van de vuilnisman was korte tijd voor de incidenten overleden.

Bovendien wordt zoenen onder werktijd door de rechters als ,,een relatief licht verzuim'' aangemerkt,

Nina Brink niet langer vervolgd

zuperman had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Het Openbaar Ministerie heeft gisteren besloten de geplaagde Nina Brink, oprichter van World Online, volledig te ontslaan van verdere rechtsvervolging. Hiermee is een einde gekomen aan de strafzaken omtrent de beursgang van de internetprovider World Online.

De Officier van Justitie in Amsterdam heeft bekendgemaakt dat er in het kader van de beursgang van World Online in maart 2000 geen aantoonbare strafbare feiten gepleegd zijn.

Brink was doelwit van het onderzoek na een aanklacht van advocaten Spong en Hammerstein namens gedupeerde beleggers.

Amsterdamse PRO street rave op 8 juni

Sly2001 had ons via de newssubmit het volgende te melden:

De populaire Rotterdamse Fast Forward Dance Parade krijgt binnenkort concurrentie van de PRO Street Rave in Amsterdam.

De PRO Street Rave trekt 8 juni met 20 wagens door de Amsterdamse binnenstad. De route loopt van het Museumplein naar de Hobbemastraat, Stadhouderskade, Nassaukade, Nassauplein, Houtmankade om te eindigen bij de Gevleweg waar de afterparty plaats vindt.

Het doel van de Positieve Street Rave:
"Om aan te tonen dat jonge mensen zich bezig houden met misstanden in de maatschappij en zich hiervoor op een positieve manier inzetten."

Kijk voor meer informatie op www.positiverave.org

Politieagent gaat in vrije tijd op horkenjacht

postzegellikker had ons via de newssubmit het volgende te melden:

In het politiedistrict Sneek is men met een bijzondere proef begonnen. Wanneer politiemensen in hun vrije tijd brutale en onbeschofte verkeersovertredingen zien gebeuren en de dader niet kunnen aanhouden, kunnen de dienders naar een zogenaamde 'horkenlijn' bellen. Deze lijn draait al ruim een half jaar in Gelderland-Midden, tot volle tevredenheid van de verkeerspolitie.

Speciale medewerkers zorgen voor de administratieve afhandeling. Ruim driekwart van de meldingen op de horkenlijn in Gelderland heeft tot nu toe een bekeuring via het Justitieel Incassobureau in Leeuwarden opgeleverd. Gelderse agenten bellen drie tot vier keer per dag om een horkenovertreding te melden.

Engelse scholen gaan keihard drugs te lijf

PatricQ had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Scholen in Engeland worden aangeraden om meer gebruik te maken van schokkende foto- en videomateriaal van scholieren die zijn overleden aan een drugs overdosis ter bestrijding van drugsgebruik.

Scholen krijgen meer ondersteuning vanuit de regering om studenten te schorsen wanneer deze worden getrapt op drugs gebruik, ook al is het de eerste keer.

Als onderdeel van deze nieuwe aanpak wordt een video beschikbaar gesteld van Rachel Whitear die verslaafd is aan heroïne. Deze 21 jarige student is overleden aan een overdosis in een flat in Exmouth in Mei 2000.

Haar ouders, Mick en Pauline Holcroft, hebben de kranten gehaald toen ze besloten om foto's van haar dood vrij te geven om andere tieners te waarschuwen over de gevaren van drugs.


Echter, experts in drugseducatie hebben gezegd dat deze vorm van aanpak geen tot weinig effect op de jeugd zal hebben.


Iran hoofdsponsor terrorisme volgens VS

PatricQ had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Naast Irak, Libië, Noord Korea, Syrië, Cuba en Libanon wordt vooral Iran gezien als sponsor van internationaal terrorisme. Het land staat, met bovengenoemde landen, op de lijst van het State Department (Buitenlandse Zaken van de VS) van landen die terrorisme steunen.

De Verenigde Staten zijn bezorgd over de mogelijkheid dat de terroristen kern- en biologische wapens in handen kunnen krijgen.

Het rapport stelt ook dat Joodse extremisten die aanslagen plegen gelijk zijn aan Palestijnse terroristen.

'Eigen' huisarts verdwijnt

De 'eigen' huisarts, die zijn of haar patiënten vaak jarenlang behandelt, wordt vervangen door regionale verbanden van artsen die elkaars patiënten behandelen. Hiermee hoopt men het dramatisch tekort aan huisartsen te kunnen opvangen. Nu al hebben een half miljoen mensen geen eigen huisarts, naar verwachting zal dit aantal over vier jaar gestegen zijn tot 4,5 miljoen.

Het tekort aan huisartsen is het gevolg van de toenemende vergrijzing in combinatie met een lage instroom. Oudere huisartsen treden steeds vroeger uit omdat zij niet meer opgewassen zijn tegen de gestegen werkdruk. Bovendien zijn studenten op de huisartsenopleiding voor het merendeel vrouwen die liever deeltijd werken. Daardoor moet een gepensioneerde huisarts vaak worden vervangen door twee nieuwkomers.

De meeste patiënten kunnen na vijf uur 's avonds of in het weekeinde nu al niet meer terecht bij de eigen huisarts of de groepspraktijk. Ze worden verwezen naar een nieuw centraal medisch centrum in de regio, waar ze het moeten doen met `de arts van dienst'. Omdat de opleidingen onvoldoende huisartsen afleveren zal dit systeem dus ook overdag moeten gaan functioneren. Voor de afbakening van de grenzen van een huisartsenpost geldt geen maximale afstand. Het criterium dat de huisarts bij spoedgevallen binnen 15 minuten aanwezig moet kunnen zijn, is twee jaar geleden losgelaten. Voor ambulances geldt dit criterium wel.

Harde aanpak verzekeringsfraude

Mensen die rommelen met hun schadeclaim kunnen binnenkort rekenen op een harde aanpak van de verzekeraars. Onder het motto "alles of niets" zullen mensen de proberen een hogere vergoeding te claimen, voortaan het gehele bedrag aan hun neus voorbij zien gaan. Ook het bedrag waar ze recht op hebben.

"Fraude gaat ten koste van de goedwillende klanten, want die betalen mee aan de valse claims", aldus Hennie Zoontjes, woordvoerder van het Verbond van Verzekeraars.
Het Verbond schat dat de totale waarde van ten onrechte uitgekeerde claims 400 miljoen euro beloopt. Op de zwarte lijst van de verzekeraars (het zogenoemde Fraude en Informatie Systeem Holland, FISH) staan meer dan 150.000 mensen die geprobeerd hebben de verzekering te tillen. Daarnaast beschikken 45 Nederlandse verzekeraars nog eens over een grijze lijst waarop tienduizenden personen staan waarvan de verzekeraars het sterke vermoeden hebben dat ze de zaak proberen te tillen.

Niet alleen de fraudegevoelige brand- en reisverzekeringen zullen de gevolgen van de hardere aanpak ondervinden. Ook in de zorgsector zou, bij een voorzichtige schatting van 1 procent misbruik, al 350 miljoen euro ten onrechte worden uitbetaald.

Boete Yorin voor uitzenden Saving Private Ryan

postzegellikker had ons via de newssubmit het volgende te melden:

YorinTV-zender Yorin moet een boete betalen van € 22.725,- voor het uitzenden van de speelfilm Saving Private Ryan, begin maart van dit jaar. De reden van de boete is een overtreding van de Kijkwijzer, zo meldde het Nicam, dat toeziet op de naleving van de Kijkwijzer, dinsdag.

De Kijkwijzer is een classificatiesysteem voor onder andere televisieprogramma's en films. Simpele pictogrammen maken het ouders makkelijk om te zien of een programma geschikt is voor hun kinderen.

Te vroeg gestart
Saving Private Ryan, een oorlogsfilm van Steven Spielberg, is geschikt bevonden voor kijkers vanaf zestien jaar. Het regelement van het Nicam vermeldt dat 16 plus-films pas na 22.00 uur mogen worden uitgezonden. Yorin startte de uitzending ervan echter al een uur eerder.

Volgens een woordvoerster van de HMG was Yorin nog niet op de hoogte van de boete en dus niet in staat commentaar te geven.

Eindexamens dag 4

Door verkiezingen, serverproblemen en andere drukte waren we vorige week niet in de mogelijkheid om een dagelijks verslag van de eindexamens te plaatsen, dus dit is, op dag 4 van de Eindexamens, het eerste dagverslag.
VWO Nederlands
Over het examen Nederlands was enige onduidelijkheid door de vraagstelling "Van welke typeringen is hier sprake?". Door het woordje "is" gaven veel kandidaten maar 1 antwoord terwijl er meerdere bedoeld werden. In totaal ging ruim de helft van het aantal klachten van vandaag over Nederlands.

Overigens leek het examen Nederlands verder wel makkelijk te zijn, gezien de reacties op het forum en de submit van kajurria:
Ik heb net m'n kladpapiertjes nagekeken, het lijkt op een 6.7 uit te stevenen, vooral de samenvatting heb ik niet zo super gemaakt. De teksten vond ik redelijk goed begrijpelijk, leuk ook wel eigenlijk. Over de onzin van de 'vernieuwing', over de dwangmatige wens tot 'verjonging'. Beetje hetzelfde thema lijkt het
Al met al goed te doen in de drie uur vond ik, wel lamme klauwen naderhand...
Uitwerkingen van Nederlands vind je eveneens op het Examenforum.

Verder verslagen over Nederland kregen we van Nerd, die al eerder een stukje schreef, van Dagobert, Face en maddog:
jaja, was me wat. 2000 en 2001 examens geoefend, piece of eitje! echt koekie! duidelijk een 6 of 7
nou dat examen wat ik net heb gemaakt was echt
te lang, te saaie tekst, en te moeilijke vragen. De samenvatting die je moest maken was wel oke, maar op zich veel moeilijker dan de oefenexamens van de vorige jaren. Hopen dat ik een 4,7 heb...sta ik een mooie 6
Verder werd er door MAVO vandaag gezwoegd op het examen Spaans, door HAVO op de "creatieve vakken" Tekenen, handenarbeid en textiele werkvormen en eveneens Nederlands, en had VWO nog Biologie. Meer indrukken daarvan kun je op het forum vinden of zelf neertypen.

Het examen Nederlands, door Face

Van Face kregen we een impressie van zijn examen Nederlands van vandaag.

De kop eraf

Woaah! Nederlands vandaag gehad, de kop is eraf zoals ze dat zeggen

Vanochtend om half negen op school, lekker rustig naar school gefietst, de zon scheen en heb een goed gesprek gehad over het weekend. Niks geen gestress ofzo, het was net alsof er een gewone proefwerkweek begon. Ook op school was iedereen vrij rustig, behalve onze examencoördinator, zij liep echt te stressen.

Met Nederlands was ik al na anderhalf uur klaar. Saaie teksten, dat wel en ik heb ook niet het lef om alvast de antwoorden op te zoeken, maar het ging wel redelijk dacht ik, maar whatever, ik mag een 3,4 halen.

Morgen daarentegen is hele andere koek, om half twee mag ik dan met Natuurkunde 1,2 beginnen en daar begin ik hem nou wel voor te stressen. Sta op het moment een 6,2 gemiddeld, wat betekent dat ik een 4,8 MOET halen om een 6 te staan (5,5 that is).

Ook ik vraag me toch echt af of ik wel genoeg geleerd heb, ik heb wel meer gedaan dan normaal, maar het is waarschijnlijk een beetje laat. 6 jaar lang niet veel uitgevoerd, sociale leven en m'n bijbaantje kwamen op de eerste plaats, maar dan ga je begin mei toch wel even stressen. Goede voornemens om toch maar veel en goed te gaan voorbereiden op je examen, maar 5 mei lag ik lekker in de zon in Turkije. Afgelopen vrijdag zat ik ook lekker voor een cafeetje in de zon, terwijl ik eigenlijk voor mijn examens had moeten blokken.

Ik denk dat ik te licht over mijn examens gedacht heb, maar daar kom ik dan wel vrij laat mee. Morgen, vrijdag en maandag zijn de belangerijkste dagen, dan heb ik Natuurkunde 1,2, Wiskunde B1,2, en Scheikunde 1,2 waar ik respectievelijk een 6,2, 5,1 en 5,6 voor gemiddeld sta.

Het worden dus hele spannende dagen voor mij, maar dat heb ik aan mezelf te danken.

Voor iedereen die nog examens moet doen, succes!

Nederlands door Nerd

Nerd, die ons gisteren al een vooruitblik op zijn examens gunde, heeft vandaag volgens schema en net als vele anderen een paar uurtjes gezwoegd voor het examen Nederlands. Hier zijn verslag.

Helder

Hmmm... Nederlands was te doen. Zeker omdat ik lekker helder was vanochtend. Ik ben totaal geen ochtendmens, normaal fiets ik met een chagrijnige "ik heb voorrang want ik slaap nog"-blik naar school, maar voor de examens wilde ik toch wel een uitzondering maken. Dan kreeg ik tenminste het gevoel dat ik er wat aan had gedaan.

Vanochtend 7 uur werd ik wakker met Van Dik Hout uit mijn radio. In ieder geval een goed begin. Korte broek, t-shirt en loopschoenen aan. Rustig een kopje thee en een appel genomen en vervolgens een half uurtje hard gelopen in het tuindersgebied.

En terwijl ik aan het rennen was en om de 3 minuten "Mogguh" kreeg te horen van andere ochtendmensen bedacht ik me opeens dat ik toch wel zin had in de examens. Anderhalve week blokken en dan heb ik het tot nu toe belangrijkste hoofdstuk uit mijn leven afgesloten. Ik was eindelijk een beetje gemotiveerd om er ook echt wat van te maken en heb me meteen voorgenomen om de hele middag aan mijn geschiedenis te gaan.

Het examen was, zoals eerder gezegd, te doen. Ik ga er van uit dat ik die 4,1 die ik nodig had wel heb gehaald met de tekst met de "enigzins paradoxale titel" "De routine van de vernieuwing" en de samenvatting van een tekst over "de infantiele samenleving met vroegoude kinderen". Ook de drie uur die er voor stonden waren ruim genoeg.

Dat is lekker, als je tijd over hebt.. Zeker als je dat halverwege, als je je kopje thee krijgt, weet. Ik heb even 2 minuten achter over gezeten om een beetje te ontspannen. Achterom kijkend hoe de rest bezig was en even oogcontact met wat vrienden, die ook aan het ontspannen waren. En dan komt toch wel weer dat gevoel naar boven dat je ze gaat missen volgend jaar.

Nadat ik me met vol overgave op de samenvatting had gestort (die overigens behoorlijk tegenviel, er zat geen enkele structuur in de tekst) was ik klaar. Lekker gevoel, ik kon eindelijk uitgebreid mijn neus snuiten. Snel naar huis gegaan om even wat te eten en te FOK!ken en daarna snel naar school om mijn goede voornemens van die ochtend waar te maken.

En dat lukte aardig moet ik zeggen. Muziekje op, kopje koffie erbij en maar blokken. Helaas is FOK! toch wel erg verslavend, dus toen ik om 4 uur weer naar huis ging heb ik geschiedenis maar gelaten voor wat het was. Maar... deze examen review loopt toch tegen het eind, dus ik ga nu maar weer verder met Nederlands-Indie en de Sovjet-Unie. Nog een paar uurtjes leren, en er morgen weer lekker tegen aan.

Ik ben voor het eerst sinds 6 jaar een beetje gemotiveerd! Wat een half uurtje hardlopen wel niet kan doen. Morgen weer een ochtend!

Nederlands VWO (ns) door Dagobert

Dagobert maakte het examen Nederlands als afsluiting van zijn VWO nieuwe stijl. Hier lees je over zijn dag.
Het begon deze morgen allemaal om een uurtje of zeven. De radio sprong aan met het laatste nieuws en een krap half uurtje later ging de wekker. Vandaag zou de grote dag worden, het begin van de Examenperiode. Na een douche en een ontbijtje voor de laatste keer controleren of ik alles bij me had en vervolgens op de fiets naar school. De eerste mensen stonden al te wachten en ruim op tijd was iedereen aanwezig.

Voor de meeste mensen was dit het eerste examen en de spanning zat er goed in. Iedereen was druk aan het praten over hoe het zou gaan worden. Twintig voor negen, de tijd tikt langzaam verder en we zouden toch echt om half negen op de foto komen. Een foto om bij te zetten in de lijst in de gang. Een soort grafkist waar nog iemand bij moet, het hele jaar hing de lijst eral met een plekje voor ons en we konden dus zien waar we tijdens ons post-school leven zouden komen te hangen.

Gelukkig was de fotograaf alias concierge toch nog op tijd en zaten we om vijf voor negen in het gymnastieklokaal. Lange rijen tafeltjes, overal een bekertje, suiker, creamer en nauurlijk papier. De laatste instructies van de rector en de afdelingscoördinator. Dat we vooral niet mochten spieken want: daar brachten we de surveillanten mee in de problemen Tja, het is maar hoe je het bekijkt.
Negen uur, de enveloppe kwam tevoorschijn en werd ceremonieel open gemaakt. Het examen werd uitgedeeld en toen volgden 3 uur van nagenoege stilte. Nagenoeg want om de 45 minuten was er een leswisseling en hoorde je de leerlingen over de gang lopen en na de pauzes leek het plafond naar beneden te komen. De stoelen in de kantine werden aangeschoven. Krap twee en een half uur na het begin stond ik weer buiten, net voordat het laatste half uur in ging dus ik mocht nog weg. Het gevoel was goed, opgelucht fietste ik naar huis om een half uurtje later weer terug te gaan en mijn kladpapier op te halen.

Toen ik weer thuis kwam stonden de antwoorden al op de citosite, tijd om na te kijken dus. Maar wat ooit zo'n goed gevoel was zakt toch wel een beetje weg. 22 punten van de 49, dat is nog niet eens de helft Balen dus, maar gelukkig stond ik er zo goed voor dat ik nog een zes gemiddeld sta. En als ik nou heel veel geluk heb en ik op een 5.7 uit kom, dan sta ik zelfs een zeven.
Het leek dus wel makkelijk, maar ik heb toch naar mijn eigen mening teveel punten laten liggen. Maar snel beginnen met natuurkunde afronden zodat ik daar wat beter op scoor.
Laatste reviews en specials
special
VrijMiBabes #207 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1258
special
Random Pics van de Dag #1256
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
©FOK.nl e.a.