VVD top onder vuur door partijbaronnen

De VVD wil de boel flink gaan opschonen na het grote verlies bij de Tweede-Kamerverkiezingen van afgelopen woensdag. Vandaag vond er overleg plaats tussen de nieuwe fractievoorzitter van de VVD, Zalm, en de partijbaronnen.

Al eerder lieten die tijdens de verkiezingscampagne blijken niet achter de koers van ex-lijsttrekker Dijkstal te staan. Nu willen ze dat de fractie ook flink gaat verjongen. Door de grote nederlaag komen er nu alleen maar oudgedienden terug in de Kamer en geen ''vers'' bloed.

Zalm liet na afloop van het overleg weten dat hij bereid is de fractie te verjongen. Hij gaat met alle oudgedienden indringend praten, maar wil en kan daarbij geen dwang uitoefenen. Zo wil hij de jongeren op de lijst laten doorstromen naar de fractie, en rekent daartoe ook Kamerleden die er slechts één periode hebben opzitten. Ondanks het feit dat Zalm niemand kan dwingen op te stappen, heeft hij goede hoop dat dat vanzelf zal gebeuren.

Wiegel

Ook het orakel uit Diever, VVD-coryfee Hans Wiegel, uitte vandaag stevige kritiek op zijn partij in een groot vraaggesprek met de Telegraaf. "De bezem moet door de VVD worden gehaald", zo zei Wiegel. "De toppolitici en partijstrategen in de VVD hebben de afgelopen maanden volkomen gefaald bij het uitzetten van de politieke koers. Dijkstal en zijn 'inner circle' was 'te links en te Paars'".

Buiten Hans Dijkstal zouden vice-premier Annemarie Jorritsma, minister Frank de Grave (Defensie), vice-fractievoorzitter Clemens Cornielje, en ook nog andere oudgedienden, zich aangesproken kunnen voelen om te vertrekken.