Kort nieuws rond Moord Fortuyn

Het advocatenkantoor Franken, Böhler, Koppe en De Feijter maakte donderdagmiddag bekend dat het de van de moord verdachte Volkert van der G. gaat verdedigen. Het advocatenkantoor verleende eerder bijstand in geruchtmakende zaken zoals het Clickfonds en de Koerdische leider Öcalan. Advocaat A. Franken leidt de verdediging.

Greenpeace Nederland en advocaat uit elkaar

De voorzitter Britta Böhler en Greenpeace gaan per direct uit elkaar. De milieuorganisatie vindt het voorzitterschap onverenigbaar met Böhlers werk als advocaat van Volkert van der G., de verdachte van de moord op Pim Fortuyn.

Greenpeace signaleert een belangenconflict. ,,We willen alle schijn vermijden. Als de voorzitter van Greenpeace de verdachte verdedigt, dan wekt dat de schijn dat de milieu-organisaties hem hebben gestuurd'', zegt directeur H. Crielaars. Böhler was voorzitter sinds 2000. Ze weigerde af te zien van Van der G.'s verdediging omdat ze volgens Greenpeace vindt dat iedereen recht heeft op juridische bijstand.

Gedegen voorbereiding Van Der G.

Behalve met de tijd die gemoeid was met het bestuderen van de situatie op het Mediapark in Hilversum, verdiepte Van der G. zich zowel in de woonomstandigheden van zijn tegenstanders als in plek voor een aanslag. Door de gerechtelijke procedures die hij voor de Vereniging Milieu Offensief voerde, kende Van der G. alle trucs om bij locale overheden plattegronden van bedrijven of woonhuizen boven water te krijgen.

Ook bij de uitvoering van zijn aanslag liet Van der G. niets aan het toeval over. Niet alleen vuurde hij van dichtbij meerdere kogels af op vitale lichaamsdelen van Fortuyn, Van der G. gebruikte tevens een ongebruikelijk zwaar kaliber 9 mm-pistool. "Zijn enige intentie was om te doden", aldus een veiligheidsdeskundige.

mr_fok,gerritdekzijl voor de newssubmits!