Ed van Thijn: Pronk moet opstappen

PvdA-senator Ed van Thijn kan zich niet voorstellen dat het NIOD-rapport over Srebrenica geen politieke gevolgen zal hebben voor huidige politici.

Ed van Thijn, ex burgemeester van Amsterdam en oud PvdA Tweede Kamerlid en minister, liet zich vanmiddag in het politieke praatprogramma Buitenhof, op Nederland 3, uit over de kwestie: "Srebrenica is het ergste dat in de laatste twintig, dertig jaar in de Nederlandse poltiek is gebeurd. Het is ondenkbaar dat dat geen politieke gevolgen heeft".

Vooral minister Pronk (PvdA) van VROM kan volgens Van Thijn niet aanblijven. ,,Ik kan me niet voorstellen dat hij nu het boek sluit en zegt: aju paraplu. Zeker niet nadat hij heeft gezegd dat de politiek in deze kwestie gefaald heeft. Het zou ongeloofwaardig zijn als Pronk aanbleef''.

Dat ook minister-president Kok, en daarmee onvermijdelijk het hele kabinet, drie weken voor de verkiezingen het bijltje erbij neerlegt, is volgens Van Thijn wat minder voor de hand liggend. ''Zo'n 'dramatisch gebaar' zou minder effectief zijn. Maar ik kan het me wel voorstellen.''

Gisteren zei een ander prominent PvdA-lid, oud-minister van Binnenlandse Zaken Bram Peper, dat hij rekening houdt met het aftreden van Kok.

Ook Pim Fortuyn liet eerder deze week weten dat Kok 'een dramatisch gebaar' zou moeten maken. VVD-erelid Hans Wiegel zei op zijn beurt dat VVD minister Frank De Grave zou moeten opstappen. In dat laatste geval zal trouwens automatisch het hele kabinet vallen, omdat Kok dan niet kan blijven zitten.