Sharon trekt leger nog niet terug

De Israëlische premier Sharon lijkt doof voor de Amerikaanse oproepen aan Israël om onmiddellijk terug te trekken uit de Palestijnse gebieden. De Amerikaanse Nationale Veiligheidsadviseur Rice liet Sharon vandaag weten dat de Israëlische troepen direct weg moeten, “nu, zonder oponthoud, niet morgen.”

De Europese Unie overweegt inmiddels voorzichtig stappen tegen Israël. Tijdens het lijsttrekkersdebat vanmorgen bij het televisieprogramma Buitenhof liet PvdA-leider Melkert weten dat hij de ambassadeurs van de EU landen wil laten terugroepen. Hij kreeg daarbij bijval van D66-lijsttrekker Thom de Graaf, die ook nog pleitte voor een wapenembargo. Minister Jozias van Aartsen van Buitenlandse Zaken liet weten daar niets voor de voelen, volgens hem kan er beter kritiek aan Israël worden doorgegeven via de ambassadeurs.

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Collin Powell zal naar alle waarschijnlijkheid deze week een bezoek brengen aan het Midden-Oosten. Hij heeft toegezegd om de Palestijnse leider Arafat te bezoeken, “als de omstandigheden het toelaten.”


Vluchtelingenkamp Jenin
Over het aantal doden die in de afgelopen tien dagen zijn gevallen bestaat veel onduidelijkheid. Volgens het Israëlische leger zijn er ongeveer 200 Palestijnen gedood, en zijn er zeker 1500 gewonden gevallen. De meeste doden zijn waarschijnlijk in het vluchtelingenkamp in Jenin gevallen. Daar stuitte het Israëlische leger op de meeste weerstand. Minstens zeven Israëlische soldaten zouden gedood zijn bij de gevechten. Over het aantal Palestijnen wat is omgekomen bestaat onduidelijkheid, berichten variëren van 30 tot 120, waaronder vrijwel zeker een aantal burgers. De Palestijnse woordvoerder Saeb Erekat noemde het een slachting.

Peter Hansen, hoofd van de Verenigde Naties organisatie dat voor Palestijnse vluchtelingen zorgt heeft Israël gevraagd te stoppen met de ‘meedogenloze aanval’ op het vluchtelingenkamp. “We krijgen verslagen binnen van pure horror.” Volgens hem beschieten helicopters bevolkingscentra’s en wordt de stad systematisch gebombardeerd met honderden gewonden als gevolg. Ook zou het voedsel en medicijnen bijna op zijn.

De cijfers kunnen niet worden bevestigd, omdat het Israëlische leger zowel de media als medici uit het kamp weert.

Foto's: PalestineChronicle