Nynke beste speelfilm van 2001

De Nederlandse speelfilm Nynke sleepte gisteravond tijdens het slotgala van het Nederlands filmfestival twee maal een Gouden Kalf in de wacht. De jury gaf de film van regisseur Pieter Verhoef een Nederlandse Oscar in de categorie Beste lange speelfilm.

Het Tweede Gouden Kalf ging naar hoofdrolspeelster Monic Hendrickx voor haar acteerprestaties. Fedja van Huet werd voor zijn dubbelrol in AmnesiA door de jury verkozen tot beste acteur.

Voor de makers van de film Qui Vive liep het slotbal van het 21e Nederlandse Filmfestival in Utrecht uit op een teleurstelling. De film van regisseur Frans Weisz was met drie nominaties de gedoodverfde concurrent van Nynke die een keer meer was genomineerd. De film won echter geen enkele prijs. De prijs voor Beste Regie ging namelijk naar Martin Koolhoven voor zijn film De Grot. De laatste Gouden Kalf voor het beste scenario ging naar Lodewijk Crijns en Kim van Kooten voor de film Met grote blijdschap.

Bioscoopsucces
Grote afwezige gisteravond was de film Costa!. Deze productie haalde geen enkele nominatie, maar was in de bioscoop een groot succes. Regisseur Johan Nijenhuis moest zich in Utrecht tevreden stellen met de prijs Platina Film voor de ruim 640.000 verkochte kaartjes. De tweede prijs, de Gouden Film, werd uitgereikt aan de film Ik ook van jou voor het verkopen van 150.000 kaarten.

Dit jaar maakten ook televisieproducties voor het eerst kans op een Gouden Kalf. De jury verkoos het tv-drama Familie van regisseur Willem van de Sande Bakhuyzen tot de beste. Piere Bokma bleek de beste acteur voor zijn rol in Belager en Joan Nederlof kreeg het Gouden Kalf voor haar rol in de serie Hertenkamp.